Ugyanaz a bevásárlás májusban már kevesebbe került, mint januárban

A világpiaci folyamatok az élelmiszerárak csökkenéséhez vezetnek, kérdés, hogy a kereskedők valóban átadják-e a különbözetet a fogyasztóknak.

2023. június 9., 12:57

Szerző:

Lassult az infláció, megált az élelmiszerárak emelkedésének növekedése, bizonyos termékek ára még csökken is. Megérkezett a kötelező akciózás és a kereskedők közötti árverseny is egyre kiélezettebb – írja a napi.hu

Az infláció csökkenését régóta várják a szakértők, ennek jeleként a várakozásokat felülmúlva lassult a fogyasztói árak emelkedése, ennek elsősorban a szolgáltatások árának csökkenése kedvezett, de az élelmiszerek és az energiaárak is csökkentek. A KSH adatai szerint szinte mindennek mérséklődött az ára, kivéve a szezonális élelmiszereké.

Január óta a legnagyobbat a trappista sajt ára esett huszonhat százalékkal, a vajé tízzel, ugyanakkor ezeknek a termékeknek az ára korábban megduplázódott. Az elmúlt hónapokban mérséklődött a mezőgazdasági alapanyagok ára, megszűnt az orosz-ukrán háború okozta élelmiszerpánik a napi.hu szerint. Illetve az aratás közeledtével bizakodóak a termelők. 

Bizonyos termékek azonban továbbra is drágulhatnak, a cukor ára jelentősen nő, de a zöldségek, főleg a szezonális termékek árán látszik a változás. Legjobban a vöröshagyma és a burgonya drágult. Májusra a felvágottak, virsli, marhahús, csirkeszárny, a kakaópor és a félbarna kenyér ára is felszaladt.  

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Kirill Kurdjavcev / AFP)