43,6 milliárdos közbeszerzést nyert a Közgép, amely Simicska bukása után most éppen Mészáros Lőrinc üzlettársát gazdagítja

2020. február 12., 16:58

Szerző:

Öt év után megint pazar állami megrendeléshez jutott Simicska Lajos egykori központi cége, a Közgép Zrt.:  nettó 43,6 milliárd forintos vállalási árral nyert a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. tenderén. A feladat az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály – Lakitelek szakaszának megépítése visszakötéssel Kecskemét irányába, továbbá a kapcsolódó építmények tervezése és kivitelezése – írja az Index.

A vállalat olyan nagyágyúkat előzött meg, mint például az osztrák tulajdonú Strabag vagy a Swietelsky.

A Közgép Simicska Lajos birodalmának legszebb gyémántja volt, de miután összevezett Orbán Viktorral, az oligarcha csaknem teljes magyarországi cégvagyonát átadta üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Az egyes cégek tőle aztán egymás után Mészáros Lőrinc közelében landoltak. A társaság most Szíjj László tiszakécskei útépítő milliárdosé, Mészáros üzlettársáé. 

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.