Kedden eldől a forint sorsa

Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Megtárgyalják az idei második Inflációs jelentést is, amelynek a fogyasztói árakra és a gazdasági növekedésre vonatkozó rövid előrejelzését a jelentés csütörtöki publikálása előtt még ma nyilvánosságra hozzák.

 

 

2022. június 28., 06:23

Szerző:

 Májusi kamatdöntő ülésén az MNB két hónap 100 bázispontos emelése után ismét 50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét. Az MNB folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését, ám június közepén egy 50 bázispontos rendkívüli emelésre kényszerült, amivel elérte a 7,25 százalékot az 5,90 százalékos alapkamat mellett.

 A Portfolió által megkérdezett elemzők fele úgy látja, hogy korainak bizonyult az alapkamatemelés ütemének lefékezése és a mai kamatdöntő üléstől ismét 100 bázispont emelést vár, az elemzők másik fele viszont arra számít, hogy a monetáris tanács kitart az 50 bázispontos mérték mellett.  Az is várható, hogy az Inflációs jelentésében a jegybank a márciusi 7,5-9,8 százalékról megemeli a fogyasztói árak idei éves átlagos emelkedésére vonatkozó prognózisát.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Augusztus 1-től az átlagfogyasztás felett horror gázárakra számíthatnak azok, akik „nagyfogyasztónak” számítanak. Gáznál főleg a kertes házzal rendelkezők remeghetnek, egy kényelmesen középosztálybelinek mondható idősödő házaspár kalkulációin mutatjuk be a spórolást és a buktatókat.

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök kora délutánra a kora reggelhez képest.