Jó hírt kaptak az első lakásra váró fiatalok

Megkönnyítené az első lakásukat vásárló fiatalok számára az otthonhoz jutást a Magyar Nemzeti Bank azzal, hogy a jelenlegi minimum 20 százalékról 10 százalékra csökkentené náluk a kötelező minimális önerőt.

2023. október 18., 16:07

Szerző:

Az önerő csökkentése mellett a hitelkiváltással kapcsolatos költségeket is visszavágná a jegybank – írja közleményében Bank360.hu.

Az első lakásukat vásárlók körében a lakáshitel-felvételi lehetőségeik támogatása érdekében kedvezményes hitelfedezeti mutatók (HFM) alkalmazását javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) . Az elmúlt években nagyon gyorsan emelkedtek az ingatlanárak, ami a többnyire kevés megtakarítással és alacsony jövedelemmel rendelkező fiatalok számára rendkívüli módon megnehezíti a lakásvásárlást. Pedig ez az ügyfélkör alacsony kockázatú, mivel várhatóan a jövőben nőni fog a jövedelme.

A fiatal elsőlakás-vásárlók esetén ezért a nemzetközi példáknak megfelelően a HFM-limitek differenciált, 90 százalékon való megállapítása lehet célszerű, ami azt jelenti,

csupán 10 százalék önerőt kell majd felmutatniuk a fiatal első lakást vásárló ügyfeleknek.

Ez több évvel előrehozhatja a lakásvásárlás lehetőségét a fiatalok számára. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a fiatal lakásvásárlók átlagosan csupán az önerőre átlagosan 10 évig takarékoskodnak. Az önálló lakáshoz jutás nehézsége demográfiai problémákat is okozhat, sokan nem akarnak gyereket vállalni, amíg nem jutnak saját lakáshoz.

Az első lakásvásárló státuszt az ingatlan-nyilvántartásokból ellenőriznék, és 2024 első felében be is vezetnék ezt a könnyítést az önerőben. A kedvezmény alkalmazását a lakáshitel-piaci túlértékeltséggel összefüggő kockázatok enyhülése is lehetővé teszi. Így az intézkedés a pénzügyi stabilitási kockázatok túlzott növelése nélkül támogathatná a fiatalok lakáshitel-felvételi lehetőségeinek javítását.

A hitelkiváltást is megkönnyítené a jegybank

Az aktuálisan magas kamatkörnyezetben kiemelten fontos a gyors és költséghatékony hitelkiváltás lehetőségének megteremtése is, nehogy beragadjanak az ügyfelek a magas kamatú hitelekben. Sajnos a hitelkiváltások aránya Magyarországon alacsony, mindössze 5-7 százalék, ennek egyik oka a magas kiváltási díj, amely a hiteltartozás 2-5 százalékát is kiteheti.

A hitelkiváltási hajlandóságot erősíthetné az EU-s összehasonlításban is magas előtörlesztési díjak mérséklése, az olcsóbb statisztikai értékbecslés alkalmazhatósági feltételeinek bővítése, a közjegyzői közreműködés digitalizációja, valamint a jelzáloghitel-nyújtás teljes körű online útra terelése. A MNB jelentésében felhívják a figyelmet arra, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekre a jogszabályi maximumnál alacsonyabb előtörlesztési díjak vonatkoznak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: nattanan23 via Pixabay)

 

 

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.