50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában. 

2023. november 30., 17:41

Szerző:

„A Nemzeti Bank együttműködik az adóhatósággal, a saját hatáskörén belül. Ez nagyon zárt adatkör, tehát itt ha egy céget, bármilyen banki ügyfelet nézünk, akkor nem arról van szó, hogy mindenki láthatja a bizalmas adataikat, ezt minden érintett hatóság a szigorú törvények alapján nagyon zártan kezeli”

– magyarázza Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Classban.

A vizsgálat során azt nézi meg a felügyelet az ügyfél-átvilágítás kezdetén, hogy

azonosítja-e egy cégnél a tényleges tulajdonost a bank.

Magyarországon a NAV fogja össze a gyanús ügyleteket – derül ki az adásból. Binder István azt mondja, hogy „mi azt nézzük, hogy a bank maga tényleg föl van-e készülve, tényleg ki tudja-e szűrni ezeket, kontrollálni tudja-e a gyanús ügyleteket? Ha ebben látunk valami problémát, akkor kell nekünk kimennünk, hiszen a bank védelmi rendszere gyenge, és ezek az ügyletek teljesülni tudnak”. 

A szóvívő szerint digitálisan száguldanak át az országhatárokon nagy összegek. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében uniós felügyeleti hatóságot (EMLA) hoznak létre. Év végéig öt uniós tagállam versenyzik, hogy hova kerüljön ennek székhelye. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)