Ismét megszólalt Parragh László: szerinte az olcsó munkaerő a versenyképességünk alapja

Nem is támogatja az uniós minimálbér bevezetését Parragh László.

2022. október 27., 19:56

Szerző:

 

Nem fogja támogatni az uniós minimálbért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), mert az egy versenyképességi előny elvesztését jelentené – jelentette ki Parragh László, az MKIK elnöke a Munkástanácsok által a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián, amiről a Népszava tudósított.

Versenyképesség: olcsó munkaerő

 „A versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Van, aki ki meri mondani, van, aki nem, de ez még mindig egy lényeges eleme. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amig az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható – fogalmazott az Orbán Viktor egyik fő tanácsadójaként is ismert kamarai elnök.

E gondolatmenetnek némileg ellentmondva Parragh László ugyanakkor arról is beszélt, hogy a képzett munkaerő mobil, és nem szabad figyelmen kívül hagyni a határon átívelő munkaerőmozgást. Ma már nem mi hozzuk be az olcsó szlovák munkaerőt, hanem az olcsó magyar munkaerő megy ki Szlovákiába. Romániában, főleg a Partiumban ma már a munkaerő ára magasabb, mint nálunk Kelet-Magyarországon – hívta fel a figyelmet az MKIK elnöke.

 

Parragh László szerint Magyarországon az elmúlt években lényegesen gyorsabban nőttek a bérek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység, ezt pedig nem bírja sokáig egy gazdaság. Ha a béremelések költségét nem tudják kitermelni a cégek, elbocsátják a dolgozókat. Azt is közölte: az adórendszer „lényegi cölöpeinek megváltoztatását” nem támogatják, így nem értenek egyet azzal, hogy a minimálbér adómentes legyen.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)