Ismét emelkedik a jegybanki alapkamat, ennyi lesz most

Egyhangúlag döntöttek így, 2021 decembere óta ez már az ötödik alkalom.

2022. május 11., 14:46

Szerző:

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvében.

A grémium tagjai megerősítették, hogy az alapkamat-emelési ciklust folytatni kell a megnövekedett fundamentális inflációs kockázatok mérséklése és a várakozások megfelelő alakítása miatt.

A szigorúbb monetáris kondíciók fenntartása hosszabb ideig indokolt a tartós negatív kínálati hatások miatt emelkedő másodkörös inflációs kockázatok kezelése érdekében - szögezték le.

2021 december 15-e óta a mostani az ötödik alkalom, hogy az infláció miatt emelni kell az amúgy térségben rekordalacsony jegybanki alapkamaton, akkor ez még csupán 2,40 százalék volt, mostanra ennek több mint a duplája.

(Kiemelt kép: a Magyar Nemzeti Bank központi épülete / Fotó: Pesti Hírlap archív)

Mérfödkőhöz érkezett a zsugor- vagy rejtett infláció elleni harc. A csütörtöki közlönyben jelent meg a nemzetgazdasági miniszter rendeletmódosítása, melyből kiderül, hogy márciustól milyen tájékoztató elemekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltokban, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent, de az ára nem lett kedvezőbb.