Komoly adóbevételektől esik el az állam az illegális cigaretták miatt

Egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak illegális cigarettákat a magyarok.

2024. szeptember 10., 17:50

Szerző:

Úgy tűnik, a dohányzási kedv látszólagos csökkenése mögött egy újabb tényező is állhat: az illegális cigaretták elterjedése – számolt be róla a HVG.

Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a dohányzás visszaszorítása, illetve a dohánytermékek adóterheinek növelése a kormányzat számára kiemelt jelentőséggel bír.

Bár a magyarországi cigarettafogyasztás mértéke csökkenő tendenciát mutat, ám ennek hátterében nem feltétlenül az áll, hogy egyre többen szoknak le a dohányzásról, ugyanis az illegális dohánytermékek fogyasztása eközben növekedést mutat.

Az illegális cigaretták piaca Európában is növekszik

A KPMG vizsgálta meg a kérdést, és tanulmányukból kiderült, hogy 38 európai országban nőtt az illegális forrásból származó dohánytermékek fogyasztása. Mindez nemcsak amiatt fontos, mert mindez azt bizonyítja, hogy nem annyian szoktak le a dohányzásról, mint azt korábban becsülték a dohányértékesítésből származó bevételek alapján, hanem azért is, mert a tavalyi évben csak Magyarországon 36,3 milliárdos adóbevétel-kiesést eredményezett az illegális cigarettafogyasztás.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzéseket végeznek, ennek köszönhetően 113 illegális cigarettagyárat számoltak fel, összesen 22 európai országban. Ezek működése rendkívül káros volt, hiszen az általuk gyártott dohánytermékeket kifejezetten a feketepiacra szánták.

Teljes bűnszervezetek specializálódtak arra, hogy ezen termékeket terjesszék, a lakosság körében pedig nagy népszerűségnek örvendenek az ezen forrásból származó, olcsóbb dohányáruk. Mint az a kutatásból kiderült, Európában minden 10. szál cigaretta hamis termék, és bár országonként eltérő arányban, de mindenhol jelen vannak ezek a dohányáruk.

Mivel az ilyen módon készülő cigaretták minőségét senki nem ellenőrzi, maguk a fogyasztók is nagy veszélynek teszik ki magukat. Az illegális cigaretták terjedése a költségvetésben is hiányokat eredményez, de a legálisan működő piaci szereplőket is megkárosítja, hiszen forgalmukat csökkenti.

Egyes európai államokban sikerült visszaszorítani az illegális cigaretták terjedését, de számos országban nőtt az arányuk: hazánkban már a 8 százalékos szintet is elérte, ami a szakértők szerint aggodalomra ad okot.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. szeptember 16., 16:50

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.