Megdöbbentő: a dohányzás cukorbetegséget okoz

Sokan nem tudják, de a dohányzás a tüdő és az erek károsítása mellett a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

2024. augusztus 22., 15:42

Szerző:

A dohányzás ártalmairól rengeteget beszélünk: úgymint szív-és érrendszeri problémák, vagy tüdőbetegség, de arról kevesen tudnak, hogy a dohányzás felborítja a szervezet szénhidrát-anyagcseréjét is, és inzulinproblémákhoz is vezethet – írja cikkében az Egészségkalauz. Ennek oka, hogy a nikotin megemeli a vércukorszintet, ha pedig a vércukorszint tartósan magas, a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű cukrot tudjanak felvenni, és a vércukorszint is az ideális tartományon belül maradjon. De a túl sok inzulintermelés a sejtek inzulinra való érzékenységét csökkenti, ez pedig egy idő után inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget okoz.

A cukorbetegeknek köztudottan fontos kontroll alatt tartaniuk a vércukorszintjüket, ám a dohányzás sajnos ezt is megnehezíti azzal, hogy felborítja a szénhidrát anyagcserét. Így az inzulint használó diabéteszes betegeknek több inzulinra lehet szükségük a vércukorszint egyensúlyban tartásához. Ám a dohányzás sajnos a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is valószínűbbé teheti, hisz károsítja ereink falát, így szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. De a dohányos cukorbetegeknél a szokásosnál is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki még szemproblémák, veseelégtelenség, neuropátia és erekciós problémák is.

A dohányzás árt, abbahagyásával sokat nyerhet

S hogy mi a megoldás a fent vázolt problémára? A dohányzásról való leszokás. A káros szenvedély abbahagyásával ugyanis egyértelműen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott veszélye: a vérnyomásunk és szívverésünk már 20 perc múlva visszaáll a normális szintre az utolsó szál cigaretta elszívását követően, a leszokást követő egy év múlva pedig a szívbetegség kialakulásának rizikója a dohányzókhoz képest felére csökken. Ami pedig vércukorszintünket illeti: amint abbahagyjuk a dohányzást, a szervezet szénhidrát anyagcseréje és inzulinfelhasználása is elkezd fokozatosan helyreállni.

A dohányzásról való leszokás mellett persze más változtatásokkal is segíthetjük a 2- es típusú cukorbetegség megelőzését, vagy ha már kialakult a betegség, akkor a vércukorszint kontroll alatt tartását. Mindkettőhöz az egészséges életmód és diéta a legfőbb kulcs. Ez rendszeres testmozgást, az ideális testsúlytartomány megőrzését vagy visszaállítását, zöldségekben, gyümölcsökben, rostban és sovány húsokban gazdag kiegyensúlyozott értendet jelent. A relaxációs technikák elsajátításával és a stressz elkerülésével szintén sokat tehetünk a megelőzés és a kezelés érdekében, a magas vérnyomás ugyanis a cukorbetegség rizikótényezője. Azonban a kezelési tervet mindenképpen orvosi felügyelet mellett alakítsuk ki, mert a vércukorszint megfelelő kontrolljához szakmai felkészültség szükséges.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)