Magyarország egymilliárd eurós hitelt nyújt Észak-Macedóniának

Egymilliárd eurós hitelt adhat Magyarország Észak-Macedóniának, miután a Fidesz szövetségese került hatalomra. A kölcsön a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű külföldi hitelkihelyezést jelenti, ugyanakkor hogy annak mi értelme van, azt egyelőre senki sem tudja.

2024. június 21., 10:16

Szerző:

Helyi sajtóértesülések szerint Magyarországtól készül egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitel felvételére. A kölcsönt a még sem iktatott észak-macedón kormány igényelheti, miután a májusi választásokon újra hatalomra jutott a Fidesz szövetségesének számító VMRO – írja a 444. A lap az általában megbízhatónak számító macedón lapra, a Fokusra hivatkozik, melynek információját hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban a VMRO alelnöke elárulta, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező.

Ez alapján a 444 szerint Magyarország lehet a befutó: a magyar külpolitika Balkán-fókusza, az idáig a NER-es cégeket helyzetbe hozni próbáló magyar „kifektetések” politikájának meghirdetése, a balkáni politikai szövetségesek felé tett gesztusok és eddigi támogatások mind arra mutatnak, hogy Magyarország, közelebbről valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező.

Márpedig ha ez így történik, akkor ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre. Ám az nem világos, hogy ez miért érné meg Magyarországnak.

A lap felidézte, Észak-Macedóniában a májusi elnök- és parlamenti választásokon kiütéses győzelmet aratott a jobboldali ellenzék: a VMRO-DPMNE 45 százalékot szerezve agyonverte a hét éve kormányzó, gazdasági bénultság és korrupciós ügyek tépázta szociáldemokratákat.

A VMRO a Fidesz macedón szövetségese, az ő miniszterelnökük volt tíz évig Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki 2018-ban az országból. Gruevszki azóta menekültként él Magyarországon. Távollétében kilenc év börtönre ítélték, de Magyarország most már rutinszerűen tagadja meg rendre a kiadatását. S hogy miért? Mert a magyar kormány állítása szerint nem teljesülnek a kiadatás feltételei, az ex-miniszterelnök ugyanis menekültstátuszt élvez Magyarországon.

Gruevszki egyébként 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát, bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozta Észak-Macedóniát. Gruevszkit azóta hatalommal való visszaélés és más ügyek miatt többször elítélték a távollétében, legutóbb 9 évre, és az USA is szankciós listára is vette. A politikus kimenekítése óta egyébként valószínűleg Budapesten, az V. kerültben él, legalábbis ott látták többször, illetve a választói névjegyzékben is ott szerepel.

(Kiemelt képünkön Nikola Gruevszki és Orbán Viktor. Forrás: ROBERT ATANASOVSKI / AFP)