Újabb kilenc év börtönre ítélték a Magyarországon tartózkodó volt macedón miniszterelnököt

Újabb kilenc évvel emelték Nikola Gruevszki büntetését, így már 19 évet és 6 hónapot kéne börtönben töltenie, ha nem kapott volna menedékjogot Magyarországon.

2022. május 21., 07:16

Szerző:

A szkopjei büntetőbíróság hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés bűntettének elkövetésében találta bűnösnek Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt, és 9 év börtönbüntetésre ítélte – szúrta ki a Magyar Narancs.

Gruevszki mellett további három személyt is elítéltek: Mile Janakieski volt közlekedési és hírközlési minisztert 3 év börtönbüntetésre ítélték, a szkopjei városrész, Gazi Baba önkormányzatának volt polgármesterét, Toni Trajkovszkit 4 év börtönbüntetésre ítéltek, valamint szintén 4 év börtönbüntetést szabtak ki egy Elizabeta Najdovska nevű vádlottra is.

Gruevszki viszont egy darabig nem fogja megkezdeni a büntetését. A volt macedón miniszterelnök 2018 novemberében menedékjogot Magyarországtól. Magyarázata szerint azért kellett neki a menedékjog, mert politikai üldöztetés folyik ellene, ugyanis az új macedón kormány antidemokratikus eszközökkel és lépésekkel akarta megfosztani szabadságától, befolyásolva a helyi igazságügyi rendszert.

A volt miniszterelnök azóta egy céget is alapított Magyarországon, ami a többi között üzletvitellel, porcelán- és üvegáru-nagykereskedelemmel foglalkozik.

(Kiemelt kép: Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök érkezik a bíróságra Szkopjéban 2018. október 5-én. Fotó: Robert ATANASOVSKI / AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.