Mélyponton a használtautó-piac, idén már nem is lesz jobb

A DataHouse adatai szerint az adásvételek május óta stabilan 70 ezer körül alakulnak, a felfelé való kitörést továbbra is keresleti korlátok nehezítik.

2023. október 22., 11:10

Szerző:

A tavalyi év végén kezdődött egy érezhető visszaesés a piacon – írja az Infostart a JóAutók.hu közleményére hivatkozva, hozzátéve, hogy a további élénkülést továbbra is a visszafogott kereslet akadályozza, és ez idén már nem is lesz jobb. 

A használtautó-piacon leggyakrabban előforduló márkák az Opel, Volkswagen, Suzuki, Ford, BMW és a Skoda – ezutóbbi idén a Mercedest előzte be. Ez a hat márka teszi ki a teljes forgalom csaknem felét. 

Az idén hazánkban gazdát cserélő autók mennyisége 2,5 százalékkal maradt el a tavalyi adatoktól, az importált autók számában még nagyobb visszaesés látszik, az idei 80 ezer autó 19,5 százalákkal múlja alul a tavalyi valamivel több mint 99 ezres mennyiséget. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: INA FASSBENDER / AFP. )

 

Magyarországon a nyugdíjakat az infláció mértékével kell emelni. Ennek révén a nyugdíjak vásárlóértéke elvileg nem csökkenhet, bármekkora is az infláció. A helyzet mégsem ilyen rózsás, mert a nyugdíjemelési eljárást vezérlő szabályok nem garantálják a vásárlóerő (a nyugdíj reálértéke) tényleges megőrzését – erre hívja fel a figyelmet a Nyugdíjguru.