Boldogok lehetnek a franciák

Nem csak kilábaltak a válságból. 

2022. január 28., 15:05

Szerző:

Tavaly a francia hazai össztermék (GDP) 7 százalékkal nőtt, 52 éve a leggyorsabb ütemben a francia statisztikai hivatal, az Insee nem végleges adatai szerint. A koronavírus-járvány hatására 2020-ban a GDP 8 százalékkal zsugorodott.

Legutóbbi, decemberi előrejelzésében az Insee 6,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2021-re, ami nagyjából megfelelt a francia jegybank prognózisának. A kormány hivatalosan nem módosította a 2021-re vonatkozó 6,25 százalékos növekedési előrejelzését, de Bruno Le Maire gazdasági és pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy a GDP meghaladhatja majd a becsültet.

 Az állam által is gerjesztett gazdasági növekedésnek az volt az ára, hogy mintegy 7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány alakult ki, a GDP-hez mért államadósság pedig 113 százalékra emelkedett. Az Insee számításai szerint a tavalyi negyedik negyedévben a francia GDP 0,7 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben. Az elemzők átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést becsültek.

 A harmadik negyedévben a francia gazdaság negyedéves növekedése 3,1 százalékot tett ki. Negyedéves összevetésben a fogyasztási kiadások 0,4 százalékkal nőttek a negyedévvel korábbi 5,6 százalékos emelkedés után, a kormányzati kiadások 0,3 százalékkal bővültek a harmadik negyedévi 2,7 százalékos emelkedést követően, az üzleti beruházások növekedése pedig 0,1 százalékról 0,5 százalékra gyorsult.  A francia export 3,2 százalékkal, az import pedig 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP)