Megrohamozták az emberek a pénzváltókat a gyengülő forint miatt

A forint gyengülése óriási forgalmat generál a pénzváltókban. 

2024. október 8., 10:47

Szerző:

Amint arról lapunk is beszámolt a múlt héten a forint árfolyama az euróval szemben átlépte a 400 forintot, sőt hétfőn még a 402 forint felé is bekukkantott. Ennek hatására folyamatosan emelkedik a pénzváltók forgalma, egyesek bevásárolnak éppen az euróból, míg mások eladják azt – írja a HVG

Megrohamozták a pénzváltókat 

A 2022 vége óta nem látott gyengülés következtében megmozdultak az emberek és szó szerint megrohamozták a pénzváltókat, kicsit talán szürreális módon rengetegen döntöttek úgy, bevásárolnak az euróból, míg mások éppen ellenkezőleg, továbbadnak rajta. Persze ahhoz, hogy értsük, pontosan miről is van szó, egy kicsit érdemes a dolgok mögé nézni.

Eladás és vétel 

Sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi kockázati tényezők – például közel-keleti válság – még hosszú ideig velünk marad és további értékromlás várható, ezért a befektetők a biztonságosabb eszközöket keresik és devizát vásárolnak. Vannak azonban, akik a rövidebb távú kilengéseket is figyelembe veszik, ők azok, akik most eladják a devizájukat, mert arra számítanak, hogy a jelenlegi szintekről visszaerősödhet majd a forint. Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője a HVG-nek azt mondta, akárhogy is, de összességében elmondható, mindkét irányban, a vétel és az eladás oldalán is megnövekedhet a tranzakciók volumene, ami 20–30 százalékos forgalomnövekedést generálhat a hazai pénzváltóknál.

Tovább gyengül a forint? 

A forint egyébként utoljára 2023 márciusában volt a 400-at megközelítő szinten az euróval szemben. Akkor a gyengülés hirtelen, de viszonylag rövid életű volt, ezzel szemben most az árfolyam napról napra ér el egyre magasabb szinteket. A szakértők szerint a 400 forintos szint kritikus ellenállási szint, ha pedig ezt tartósan átlépi az árfolyam, akkor nem kizárt, hogy elérjük a akár a 405 forintot is. A forint mozgását befolyásoló külső és belső tényezők pedig nem igazán kedveznek az erősödésnek, ennek pedig hosszú távú következményei lehetnek. 

A kormány tudatosan gyengíti a forintot

Ahogyan azt portálunk is megírta a Portfolio elemzője, Madár István szerint a kormány tudatosan gyengítheti a forintot az alábbi okokból:

  • Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés.
  • Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot.
  • Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést.
  • Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket.
  • Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése.
  • Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)