Csúcsot döntött a forint árfolyam

Az egekben a forint árfolyam, a Portfolio elemzője szerint a kormány tudatosan gyengíti a nemzeti devizát.

2024. október 7., 11:41

Szerző:

Alig változott a forint árfolyama a hét végén a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi bankközi kereskedelemben. Reggel hét órakor az euró jegyzése 401,25 forinton állt, a péntek esti 401,30 forint után, a dollárt 365,77 forinton jegyezték 366,13 után, a svájci frank pedig 426,45 forinton állt 426,30 után.

A forint az elmúlt héten gyengült, a múlt hétfői kezdéséhez képest ezt a hetet az euróval és a svájci frankkal szemben 1 százalékkal, a dollár ellenében pedig 2,8 százalékkal gyengébben kezdte.

A kormány tudatosan gyengíti a forintot

Az euró a múlt héten lépte át újra a 400 forintos határt, a Portfolio elemzője, Madár István szerint a kormány tudatosan gyengítheti a forintot az alábbi okokból:

  • Ha a magyar gazdaság pénzügyi válságba keveredik, jól jön egy kis forintgyengülés.
  • Ha épp nem futnak jól az exporttermékek a külpiacokon, akkor is lehet gyengíteni a forintot.
  • Ha az erőltetett bérnövekedést nem bírnák a vállalataink, gyengébb forinttal lehet helyrerakni az itthoni és külföldi piacokon elszenvedett versenyképesség-csökkenést.
  • Ha a gazdaságpolitika lépést téveszt, és borul a makroegyensúly, majd a forintgyengülés megment minket.
  • Ha a gazdaságot magas nyomás alá akarjuk helyezni, felélve egyensúlyi tartalékainkat, kiváló eszköz a forint gyengítése.
  • Ha félő, hogy a fentiek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.

Mindeközben a múlt héten a zlotyi is történelmi csúcsot futott a forinttal szemben, hívja fel a figyelmet a szakember.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PIX1861 via Pixabay)