Az EP döntésére brutális zuhanásba kezdett a forint

A csütörtök reggeli apró erősödés után délutánra majdnem egyhavi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben. Az erőteljes gyengülésben jelentős szerepe lehet az uniós források felfüggesztésének.

2022. november 24., 15:57

Szerző:

Csütörtök reggel még arról lehetett olvasni, hogy az euró jegyzése 410,02 forintra csökkent csütörtök reggel hét órára a szerda este hat órai 410,16 forintról. Azóta viszont – főleg az uniós források felfüggesztésének hírére – mélyrepülésbe kezdett a forint, délelőtt 11 órakor már 415 forint volt egy euró – írta a Portfolio.

Délután negyed négy környékére viszont már visszatápázkodott 413-ra a forint, tehát egyelőre stabilizálódni látszik a forint gyenge szinten. Szerdához képest így is 0,8 százalékos gyengülést látunk az euróval szemben.

Megszavazta az Európai Parlament a magyar vállalások elégtelenségét

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők kijelentették, hogy az uniós bizottság és az Európai Unió Tanácsa „a magyar nyomásnak ellenállva” ne fogadja el a források felfüggesztését jelentő, a jogállamisági mechanizmus keretében javasolt intézkedéseket. Véleményük szerint az uniós források befagyasztásának feloldása csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar korrekciós intézkedéseknek a gyakorlatban is fenntartható hatása van.

(Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)