Szánalmasan teljesített a forint, és ez még rosszabb is lehet

Még március elején írtunk arról, hogy elérte a 400 forintot az euró árfolyama. Másnapra ugyan erősödött a forint, de folyamatosan csak romlik a valutánk, ami a mostani, hétfői eredményén látszik: pár fillérre volt a 403 forintos euró.

2022. június 13., 20:34

Szerző:

Hétfőn újból átlépte a 400 forintos lélektani határt a forint, leggengébb árfolyama 402,96 forintos eurójegyzésen és 386,53 forintos dollárjegyzésen volt. Öröm az ürömben, hogy svájci frankkal szemben nem döngetett negatív rekordot. A forint az év eleji kezdéséhez képest egyik főbb valutával szemben sem remekel: Euróval szemben 8,8 százalékkal-, dollárral 18,5 százalékkal és a svájci frankkal pedig 8,5 százalékkal gyengébb január eleje óta.

Március 7-én hasonlóan teljesített a forint: aznap reggel még 380 körül kezdte a napot a forint, majd reggel kilenc órakor az euró már 392,04 forintra emelkedett. Tíz óra magasságában pedig elérte az akkori történelmi mélypontot: 399,56-os szinten volt a forint az euróval szemben. A frank 389,41 forintról 391,63 forintra erősödött, a dollár pedig 358,45 forintról 360,65 forintra drágult. Röviddel 9 óra előtt az euró 393,42 forintos, a frank 392,92 forintos, a dollár pedig 361,84 forintos új csúcson állt. Estére már ugyan letornázta magát a valutánk 393,76 forintra.

Aznap viszont a teljes európai tőzsde rosszul állt. A nyersolaj ára 2008-as szintre emelkedett vissza, az európai szabadpiaci gázár történelmi csúcsot döntött, az arany ára 2000 dollárnál 70 dollárnyira volt a rekordjától.

Mi lehet az oka a történelmi mélységnek?

Az orosz-ukrán háború kezdete óta a magyar deviza 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, míg a régióban levő zloty és cseh korona stagnál. Az elmúlt egy hónap méréseiben összehasonlítva a három valutát azt láthatjuk, hogy a forint sokka rosszabbul áll, mint kéne neki. A lengyel és cseh valuta még erősödni is tudott – egy százalékot ugyan, de tudott –, míg a forint csak romlani.

Egyes elemzések szerint a forint romlásában közrejátszik a dollár év eleje óta tartó erősödése, ugyanis a forint erősen leköveti a dollár mozgását ellentése irányban.

Viszont a kormány döntései is közrejátszhattak a forint gyengülésében: ilyen volt, amikor április végén az Európai Bizottság elindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen. De a magyar külkereskedelmi mérleg és a fizetési mérleg egyenlegének romlása is erősen közrejátszik a gyengülésben.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője a történelmi mélypontról azt mondta az Indexnek, hogy a pénteki amerikai inflációs adat elrontotta piaci hangulatot, és ez már önmagában nem kedvezett a forintnak, „de a forint folyamatosan gyengül a választások óta, és úgy néz ki, hogy ebből a gyengülő csatornából nem tudott kitörni”. Németh Dávid szerint az okok abban vannak, hogy a költségvetési hiányunk magasabb lett, és a kiigazítások a költségvetésben kevésbé piacbarátok.

A forintnak ugyan megvan az esélye, hogy másnap újra a 400-as küszöb alá kerüljön, de jelenleg semmi nem mutat arra, hogy ez a romló tendenciája javulna, vagyis nem vagyunk messze attól, hogy már „mindennapos” legyen a 400 forintos euró.

(Kiemelt kép: Pénzváltó Budapesten 2022. március 7-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)