Hamarosan 430 forint lehet egy euró

A magyar forint a térség legrosszabbul teljesítő devizája. Elemzők szerint a gyengülése is folytatódik. 

2022. június 22., 18:03

Szerző:

Jelentősen rontotta a forintárfolyamra vonatkozó prognózisát a Societé Generale (SocGen), a francia bank szerint az év végére 430 forint is lehet egy euró.

A cég elemzői szerint jelenleg a magyar deviza a legkevésbé vonzó a régióban, sőt a teljes feltörekvő piacon is az egyik leggyengébb láncszem lehet.

A helyzeten csak tovább ronthat, hogy a szakemberek úgy látják, hogy az év végéig sem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról, ez pedig nyomás alatt tarthatja a forintot – írja a Portfolio

Az utóbbi napokban érezhetően javult a hangulat a piacon, erősödött a kockázatvállalás, hirtelen félretették a befektetők a recessziós félelmeiket és a háború alakulása sem aggasztja őket, annyira, mint korábban. Ez pedig a forint szempontjából is enyhülést hozott, a múlt héten látott 400 feletti szintről 395 környékére kapaszkodott vissza a magyar fizetőeszköz. Persze így sem lehet erősnek mondani a forintot, legfeljebb egy kis levegőhöz jutott. A nagy kérdés most az lesz, folytatódik-e a gyengülő trend – írja a lap, hozzátéve, hogy a bank elemzője szerint

az év végére 430 forintba kerülhet majd egy euró, 2023 első felében pedig 435-ig is felmehet az árfolyam. 

Az év eleje óta a magyar deviza közel 7 százalékkal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 1,5 százalékot veszített.

(Kiemelt képünk illusztráció. Pénzváltó árfolyamai 2022. március 8-án, Budapesten az Erzsébet körút. Fotó: Dimény András / 168)