A piaci árhoz képest ötszörös áron adja az állam az oroszoktól vett földgázt

Miközben a földgáz piaci ára utoljára két éve volt ennyire alacsony, a lakossági rezsicsökkentés hatálya alá már nem eső intézmények és cégek ötszörös árat fizetnek a magyar állami beszerzésért.

2023. szeptember 23., 14:17

Szerző:

125 forint / köbméteres összegre csökkent a földgáz átlagos piaci ára júliusra, derült ki a 24.hu összefoglalójából. Ez mint írják, kicsit még mindig drágább mint a magyar lakossági földgázfogyasztók korlátozott rezsicsökkentésében fizetett 102 forint / köbméter, ugyanakkor

a világpiaci, tőzsdei ár két éve nem volt olyan alacsony mint éppen most.

Az átlagfogyasztás feletti magyar használók jelenleg ugyanis 676 forintot fizetnek köbméterenként, ami a világpiaci ár mintegy ötszöröse. Az oroszoktól kapott „kedvezmény” 2022-ben ugyanis még 1022 forint / köbméteres átlagos világpiaci árral számolt, de ennek a jelenlegi átlagár csupán egynyolcada. A megegyezés értelmében azonban az orosz földgáz átvételéért a magyar állam fix árat térít meg Moszkvának.

A cikk felidézi, összességében 412 millió köbméter orosz földgáz érkezett Magyarországra a júliusi hónapban. A földgáztározóink megteltek, szeptember elejére töltöttségük 5 milliárd köbméter felett járt a téli időszakra készülve. Ehhez mérten az oroszoknak fizetett importgáz-számla júliusi összege 135 millió euró (kb. 51 milliárd forint) volt, a bőséges készletek miatt ez az elmúlt két év egyik legalacsonyabb, oroszoknak kifizetett magyar gázszámla:

Tehát az irányadó, holland tőzsdei jegyzéssel (TTF) összevetve az orosz köbméterárak is csökkenőbe váltottak nyáron, a téli időszakra azonban az orosz árak mindig kicsit felmennek, ezért piaci értéken 160 forint / köbméter valószínűsíthető a következő hónapokra. A magyar-orosz földgázszerződés értelmében az éves vásárlási keretünk 4,5 milliárd köbméter, az ár pedig a TTF-jegyzést két hónapos késéssel követi le.

(Kiemelt kép: Az orosz Gazprom németországi, Opal-vezetékének egyik gázműve. Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP)

Egyszerűen nem tud hibázni Gaál Cecília, Rogán Antal volt felesége és Sarka Kata a közös vállalkozásában. Az elmúlt évek kiváló eredménye után 2023-ban brutálisan magas, 1,1 milliárd forint adózott eredménnyel zártak, és az üzletasszonyok 1 milliárd 56 millió forint osztalék kivételéről döntöttek.