Megint belenyúlt a költségvetésbe a kormány

A rezsitámogatás és a hittanoktatás körül is változások történtek. 

2023. szeptember 15., 11:07

Szerző:

A csütörtök este megjelent kormányhatározat szerint újabb 32 milliárdot utaltak ki a rezsivédelmi alapból, ezúttal az Energiaügyi Minisztérium számára, az ipari fogyasztók veszélyhelyzeti rezsitámogatására – vette észre a hvg. De nem ez volt az egyetlen változás. Az átcsoportosítás végrehajtásáért azonnali határidővel Varga Mihály pénzügyminiszter felelős.

Az egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztésére további 231 millió forintot írt jóvá, és az „Élményteli gyógyhely: Bükfürdő” című programra szánt összeget pedig 235 millióval emelte. 

A költségvetésben eredetileg szereplő „hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás jogcímcsoport” 17 milliárdjához képest engedélyezte a legfeljebb 3,5 milliárd forinttal történő túllépését. A Johannita Rend Magyar Tagozata 281 millió forintot kap a Budapest IX. kerületi épület felújítására, annak az épületnek, amelyet 2021-ben egy törvénnyel ingyenesen a tulajdonába adtak „nevelési-oktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális és sporttevékenységének ellátása érdekében” – teszi hozzá a portál.

De megállapított különleges szabályokat többek között a tihanyi Honthy-villa felújítására és átalakítására is. Egy Budapest XIII. kerületi Esztergomi út 37-ben egy bank székházépítésével kapcsolatban engedélyezte, hogy az épület három tornya 90, 78 és 65 méter magas lehet, és a megvalósuló építmények között nem kell telepítési távolságot sem tartani. 

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány 2022. évi utolsó ülése előtt tartott éves sajtótájékoztatóján Budapesten december 21-én. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Tegnap 15:14

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tegnap 09:05

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.