Esik a benzin és a gázolaj ára

A benzin ára csütörtöktől tovább csökken.

2024. július 24., 12:21

Szerző:

Tovább csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára a benzinkutakon csütörtökön. A benzin ára ezúttal 2, a gázolaj ára 4 forinttal lesz kevesebb - írja a Holtankoljak

A 95-ös benzin mai átlagára 608 Ft/liter, a gázolajé 616 Ft/liter.

Az üzemanyagárak csökkenési tendenciája a héten kedden folytatódott, és úgy néz ki, hogy folytatódik a csökkenés. Az akkori csökkenés 2-3 forint volt, és holnaptól ismét csökkenésre lehet számítani.

Július elején még azt írtuk, hogy nem drágul az üzemanyag, ami már haladásnak számított az elmúlt hetek tendenciájához képest. Júniusban viszont kétszer is emelkedett az ár. 

Megnyugtató hírek érkeztek a minisztériumtól

Közben az Energiaügyi Minisztérium közölte, mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, és a hazai üzemanyag-ellátás stabil maradjon - közölte a tárca.

A tárca az ukrajnai kőolaj-tranzit korlátozása kapcsán felmerülő minden kérdésben szorosan együttműködik a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, ezzel is garantálva a magyar fogyasztók energia- és üzemanyag-ellátásának folytonosságát. A tárca a kialakult helyzetre reagálva összehívta ellátásbiztonsági munkacsoportját, amely az érintett vállalatok, szakmai szervezetek bevonásával áttekintette az eddig megtett és lehetséges további lépéseket - közölte az EM.

De mitől is olyan drága Magyarországon a benzin?

Közben Facebook posztjában Holoda Attila részletesen levezette, miért drágább nálunk az üzemanyag.

Kormánypárti kommentelők igyekeznek bizonygatni mindenfelé, hogy nem is igaz az állításom az üzemanyagok adótartalmáról, mert nálunk a legkevesebb, 46 százalék

– írja a szakértő.

Holoda Attila a benzin keddi árából tételesen le is vezeti, hol van csúsztatás. 

A benzin bruttó átlagára ma 610 Ft/liter, ebből a 27 százalékos áfa 129,69 Ft/litert, a teljes bruttó árból számolva 21,26 százalékot jelent. A jövedéki adó 152,55 Ft/literre rúg, ami a teljes bruttó árból számolva 25,01 százalék. Ez a kettő együttesen felel meg az EU felé bevallott, a 46 százalékos adónak (egészen pontosan: 282,24 Ft/l, ami a bruttó árból számolva: 46,27 százalék). A kormány azonban „jótékonyan hallgat” arról, hogy vannak még a benzinárat növelő más tételek is, olyan tételek, amelyek adóként kerülnek kivetésre és beszedésre:

  • Készletezési díj (a stratégiai tárolás és készletezés díjának fedezésére): 3,30 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 0,54 százalék,
  • EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás: 8,25 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 1,35 százalék, 
  • Kiskereskedelmi különadó, amely 2024. január elsején lett megemelve a korábbi 0,15 százalékról 3 százalékra, azaz a 20-szorosára: 13,99 Ft/l, ami a teljes bruttó árból számolva: 2,29 százalék. 

Ez a három együttesen 25,54 Ft/litert jelent, ami a teljes bruttó árból számolva 4,19 százalék. Így jön ki, hogy valójában a benzin adótartalma nem 46, hanem 50,45 százalék – fogalmaz a szakértő. Ehhez szerinte még nyugodtan hozzá lehet számolni azt is, hogy a beszedett áfát, jövedéki adót, valamint az egyéb adókat (iparűzési adó, kötelező kamarai tagdíj, stb), a dolgozók fizetéséből levont szja és járulékokat azaz literenként 307,77 forintot át kell utalni az Államkincstár javára, ami után még banki tranzakciós adót is kell fizetni. amelynek a mértéke augusztus 1-től 0,45 százalékra emelkedik az eddigi 0,3 százalékról.

A nagy- és kiskereskedelmi árrés a bruttó árból visszaszámolva mindössze 17,1 százalékot (literenként 104,44  forintot) tesz ki. – Ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

A szakértő azt írja, ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként: 351 forintot, az adók, a különadók és az árrések miatt – zárja bejegyzését Holoda Attila.

 (Fotó: Pixabay)