Energiaügyi államtitkár: az olcsó energia korszaka lejárt

Az olcsó energia korszaka lejárt, ezért hosszú távra szóló grandiózusnak nevezhető, összesen 7000 milliárd forintot felölelő tervet dolgozott ki a kormány a szuverenitás elősegítése érdekében az energetika területén.

2023. szeptember 14., 12:32

Szerző:

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett konferencián a zöldáram témájában szólalt fel csütörtökön Budapesten. 

 

Kiemelte:

az önállósodás első szintje a diverzifikáció, amelynek irányába például a földgáz területén tettek már lépéseket, ezt követi a tényleges szuverenitás elérése, amely a 2030-as évek elejére elérhetőnek tűnik az áram terén.

Egyebek közt villamos energia hálózat fejlesztésekre és zöld gyártósorok fejlesztésére 600-600 milliárd forintot, zöld ipari parkokra 800 milliárdot, vállalkozások energiahatékonyságára és lakossági energiahatékonyságra 400-400 milliárdot, geotermia projektekre 300 milliárdot terveztek – sorolta.

Az összesen 7000 milliárd forintos programban nincsenek benne azok a projektek, amelyek már döntési fázisban vannak – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat logója egy moszkvai benzinkútnál. Fotó: Kirill KUDRJAVTSEV / AFP)