Halálos munkabalesetek: megfordult a trend

Az év első hét hónapjában harminc halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, ami időarányosan több, mint tavaly.

2021. szeptember 27., 09:08

Szerző:

Az idei év első hét hónapjában 30 halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, ami 3,4 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – írta a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összegző adataiból. Tavaly a pandémia évében összesen 64-en, 2019-ben pedig 83-an vesztették életüket munkavégzés közben. Ez ellentétes az elmúlt öt évi trenddel, hiszen ezalatt a tragikus kimenetelű balesetek száma jellemzően csökkent. 

Viszont az idei év első hét hónapjában 9443-an sérültek meg munkavégzés közben, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2020-hoz képest. Az ITM adatai szerint a legtöbb munkahelyi baleset Budapesten és Pest megyében történt. A sérülések közel háromnegyedét a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a postai szállításban és a raktározási területen szenvedték el a dolgozók. A csonkulásos balesetek száma 2021 első hét hónapjában 114 volt, ami éves összevetésben több mint hat százalékos visszaesést jelent.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. A feldolgozó garatba öntik az ipari almát az Austria Juice Kft. vásárosnaményi feldolgozóüzemében 2018. augusztus 30-án. Ezen a napon elkezdődött az ipari alma beszállítása a cég üzemébe, miután az almatermesztők demonstrációk és egyeztetések után megállapodtak a társasággal a léalma kilónkénti 20 forintos felvásárlási áráról. MTI Fotó: Balázs Attila)