Durván visszaszólt a miniszter Matolcsynak – nem teszi zsebre, amit kapott

Matolcsy György jegybankelnök a Budapesti Értéktőzsde díjátadóján megint keményen támadta a kormány gazdaságpolitikáját. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter durván visszaszólt a jegybankelnöknek. 

2024. február 29., 16:29

Szerző:

„2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”– nyilatkozta a kérdésünkre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, miután Matolcsy György személyes támadást indított egy mai konferencián ellene. A miniszter az ATV megkeresésére kiemelte: „2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve”. A jegybankelnöknek címezve azt is közölte: „a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel”.

„2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve, amelyben kulcsfontosságú a fogyasztás visszapattanásának, a belgazdasági szektor termelésének és beruházási aktivitásának növelése. Ez egy ciklikus jelenség, amely nem jelent semmiféle modellváltást. A magyar kormány továbbra is egy beruházás alapú, exportorientált gazdasági modellben hisz”– hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. 

Ma tartották a BÉT Legek díjátadót, amelyen többek között Matolcsy György jegybankelnök is megszólalt. A jegybankelnök növekedésre fókuszáló előadása során kemény szavakkal illette a kormány gazdaságpolitikáját – írja a Portfolio.

Matolcsy György keményen bírálta a kormányt 

Matolcsy György előadásában kiemelte, hogy a jövőbeli sikerek eléréséhez olyan politikai, társadalmi és gazdaságpolitikai környezetre van szükség, amely lehetővé is teszi a sikert. Matolcsy György értékelése szerint a kormány 2021 közepétől hibásan, jelentős gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és szakított az 2010-es évek gazdaságpolitikájával.

„Az infláció megeszi a növekedést, az inflációt gerjeszti és fűti a költségvetési deficit, az államadósságot fűti a gazdaságpolitika és a költségvetési deficit. Nem szakadhat el jelentősen egy ország makrogazdasági helyzete a termelékenységi szintjétől és a versenyképességi szintjétől”– mondta. 

Matolcsy György szerint a fogyasztásorientált gazdaságpolitika kudarcra van ítélve, vissza kell térni a beruházásorientált gazdaságpolitikához. A jegybankelnök arról beszélt, hogy a 2021 közepétől végrehajtott fordulat egyik mellékszála, hogy a jegybank függetlensége és önállósága ellen rejtve és nyíltan is támadás történt, illetve történik. Hozzátette, hogy amit most tervez a kormány, az jelentős támadás az MNB függetlensége ellen. Emellett konkrét említést tett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterről. A jegybankelnök a beszédében szó szerint az alábbiakat mondta: A kormányzati döntések rejtve, burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. Most amit a kormányzat tervez a jegybanki törvénnyel kapcsolatban, ami egy jelentős támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen.

Ezután úgy folytatta: „Mind tudjuk, hogy minden ilyen lépés, interjú, vitairatnak álcázott támadás mögött személyek állnak, be kell vallanom, hogy nekem, nekünk rosszul esik, hogy egy volt kollégánk irányítja ezeket a támadásokat. Megértjük, annyiban, hogy 2021 közepén ki kellett tennünk a jegybankból, ki kellett ebrudálnunk, ahogy azt a miniszter uraknak akkor elmondtam, jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa, ami a jegybank érdekeivel ellentétes viselkedést is mutat. Igen, megértjük az érzelmeket, de helytelen az MNB ellen most már 30 hónapja indított támadássorozat. Nem önmagában baj ez, hanem része egy nemzetgazdasági politikai fordulatnak, ami miatt én azt mondom maguknak, hogy térjünk vissza a múlt évtized sikerreceptjéhez: egyensúlyi mutatók visszaállítása, egyensúly erősítése, beruházásközpontú politika, versenyképességi reformok, célzott termelékenységi reformok. Engedjük be az évtized az újdonságait, például az osztrák szövetségi kamara egészen kiváló javaslatait.”

A jegybankelnök beszédét azzal zárta, hogy a gratulált a díjazottaknak, hozzátéve, hogy a siker megismétléséhez vissza kell térni a régi, de bevált gazdaságpolitikához – írja a Portfolio. 

( Kiemelt képünkön: Matolcsy György. Fotó: Magyar Nemzeti Bank Facebook-oldala)