Bedő Dávid: csökkennek a reálbérek, de a kormány csak a GDP-ről beszél

A Momentum parlamenti képviselője szerint uniós források nélkül a magyar kormány sikertelen.

2023. november 15., 10:21

Szerző:

A KSH adatai azt mutatják, hogy elkezdődött a kilábalás a gazdasági recesszióból. A harmadik negyedév GDP-adata magasabb az előző negyedévinél, ezzel megszakadt egy tavaly óta tartó trend. Bod Péter Ákos ugyanakkor az ATV Híradónak arról beszélt, valójában a fogyasztás ad reálisabb képet ad a gazdaság állapotáról, és azzal Magyarország nem büszkélkedhet. 

Az infláció ugyan bekúszott tíz százalék alá, ami annyit jelent, hogy tizedével romlott a pénzünk értéke, és ez még mindig magasan a legrosszabb uniós adat. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azonban örömének adott hangot, mondván, hogy a mostani GDP-adat felülmúlta az uniós tagországokét.

Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője szerint a kormány nem beszél arról, amire nem lehet büszke. „A kiugró inflációról, vagy arról, hogy a reálbérkereset folyamatosan csökkent az elmúlt egy évben, mert nap végén az számít, hogy a magyaroknak mennyi pénz marad a zsebükben. És ha a megtakarításokat, a reálbér adatokat nézzük, azok lesújtóak Európa szerte" – fogalmazott a politikus.

Bedő szerint az elmúlt egy év annak a bizonyítéka, hogy a kormány az eu-s pénzek nélkül képtelen sikereket elérni.

Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök szerint a fogyasztás jobban mutatja a gazdaság állapotát: „Erősen hátul vagyunk, meg kell mondanom, hogy nem gondoltam volna hogy a románok egy főre jutó fogyasztása elénk kerül, a bolgár ránk jött, és az összes többi messze előttünk van".

Zlati Róbert, a Szakszervezetek Szövetsége attól tart, ha az év egésze GDP csökkenéssel zárul, félő, hogy a munkáltatók nem adják majd meg a tizenöt százalék emelést. Márpedig a Portfólió előrejelzése alapján szinte biztos, hogy az év egészében visszaesés lesz.

 (Kiemelt kép forrása: Pix4free.org / Nick Youngson)

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.