Csökkennek az árak! Az euróövezetben...

Az euróövezetben csökkentek a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.

2023. június 5., 14:09

Szerző:

Az euróövezet termelői árai áprilisban 3,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, némileg meghaladva a 3,1 százalékos csökkenést jelző piaci várakozásokat. Márciusban 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak havi bázison.

A termelői árak csökkenése elsősorban arra vezethető vissza, hogy az energiaárak 10,1 százalékkal estek áprilisban a márciusi 4,1 százalékos havi csökkenés után. Energia nélkül a termelői árak 0,1 százalékkal csökkentek havi szinten áprilisban az előző havi 0,1 százalékos emelkedést követően.

Az Európai Unióban a termelői árak áprilisban 2,9 százalékkal csökkentek a márciusihoz viszonyítva, amikor 1,3 százalékos volt a havi visszaesés. Áprilisban a termelői árak az euróövezetben 1,0 százalékkal emelkedtek éves szinten az elemzők által várt 1,4 százalék helyett, az Európai Unióban pedig 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor.)