A ferihegyi reptér francia fúzióban kerülhet a magyar kormányhoz

A francia Vinci Airporttal közösen tervezheti a magyar kormány, hogy állami tulajdonba kerüljön a  Budapest Airport – legalábbis erről értesült a Bloomberg.

2023. november 14., 06:55

Szerző:

A lap információi szerint a Vinci jelentős, akár 49 százalékos kisebbségi részesedést is szerezhet a vásárlásból. Hozzáteszik, hogy a megállapodás még nem született meg a két éve 4,4 milliárd euróra becsült Budapest Airport ügyében.

A Telex cikke emlékeztet, hogy a Vinci szeptemberben bukkant fel a Budapest Airport állami megvásárlásának történetébe, amikor a VSquare hírlevelében arról írtak, hogy francia partnerrel szövetkezve venné meg a magyar kormány a repteret. Az már ekkor ismert volt, hogy a magyar állam egy meg nem nevezett külföldi reptér-üzemeltetővel tett ajánlatot a német AviAlliance felé a Budapest Airport megvételére.

A Vinci Airports, a világ 13 országában üzemeltet reptereket, többek között francia, szerb, amerikai, brazil, portugál, mexikói, kambodzsai, dominikai, chilei és japán légikikötőket.

A Bloomberg egyik informátora, aki részt vesz a tárgyalásokban is, elmondta, hogy a jelenlegi cél, hogy év végéig sikerüljön az ügyben megegyezni. A reptér megvásárlásának célja, hogy a kormány növelni tudja az állam által irányított gazdasági tőkét.

A tervezett tranzakcióról eddig sem a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, sem a Vinci képviselője nem nyilatkozott.

(Kiemelt kép: a Wizz Air légitársaság repülőgépe Kínából szállt le a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, harmincezer garnitúra védőruhát és nyolcvankétezer orvosi védőmaszkot hozva az új koronavírus, a COVID-19 terjedésének korlátozására 2020. március 23-án. Fotó: BESENYEI GERGELY / AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.