Brutálisan eladósodtak a magyarok

Történelmi csúcsot döntött a háztartások hitelállománya, egy év alatt 9 százalékkal nőtt.

2022. augusztus 6., 15:15

Szerző:

Magyarországon az alapkamat 10,75 százalékra emelkedett miután az éves összevetésben számított infláció 11,7 százalék volt júniusban. Vagyis sokkal drágább lett a hitelfelvétel, viszont a háztartások eladósodásán nem látszik, hogy ez fékezne bármit is – írja a Napi.hu.

Hiába emelkedtek a kamatok, a lakosság hitelfelvételi kedve az idén is erős maradt, a háztartások több mint 365 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ennek köszönhetően június végére a háztartások hitelállománya átlépte a 9500 milliárd forintot, ami történelmi rekord, és 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A fogyasztási hitelek átlagos kamata már 11,5 százalékos volt, a lakáshiteleké 6,35 százalékos, ami nyolcéves rekord. Ez ráadásul még csak június volt, amikor a hónap elején még 5,9 százalékos, a végén pedig 7,75 százalékos volt az alapkamat. De ez a hiteldrágulás sem tartja vissza a magyarokat az eladósodástól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.