Pénzt kaphat Magyarország Brüsszeltől

Nyolc milliárd forintos pénzügyi támogatást kaphat többek között Magyarország az Európai Bizottságtól (EB) az ukrajnai menekültek ellátására.

2022. május 20., 07:52

Szerző:

A hivatalos hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket – például élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával –, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat – írta a Népszava.

A segélyt az EU belügyi alapjából vehetik ki, amelynek előírása, hogy annak harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni. A gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

Az EB korábban vállalta, hogy hogy az EU belügyi alapjából 400 millió eurót ad az ukrán menekültek megsegítésére azoknak a tagállamoknak, amelyek érintettek az ukránok befogadásában. A héten döntöttek arról, hogy ebből az alapból 248 millió eurót utalnak ki azoknak a tagállamoknak, amelyeket jelentősen sújtottak a háború következményei, vagy hosszú határszakaszuk van Ukrajnával és a legtöbb menekültet fogadták be. Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik.

(Kiemelt kép: Ukrán menekültek a Migration Aid segélyszervezet által nyitott menekültszállón, Budapesten, 2022. március 18-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.