Pénzt kaphat Magyarország Brüsszeltől

Nyolc milliárd forintos pénzügyi támogatást kaphat többek között Magyarország az Európai Bizottságtól (EB) az ukrajnai menekültek ellátására.

2022. május 20., 07:52

Szerző:

A hivatalos hatóságok ebből a pénzből támogathatják a menekülteket – például élelmiszer és ideiglenes szállás biztosításával –, valamint elvégezhetik a külső határokon felmerülő regisztrációs és egyéb feladatokat – írta a Népszava.

A segélyt az EU belügyi alapjából vehetik ki, amelynek előírása, hogy annak harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni. A gyors ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

Az EB korábban vállalta, hogy hogy az EU belügyi alapjából 400 millió eurót ad az ukrán menekültek megsegítésére azoknak a tagállamoknak, amelyek érintettek az ukránok befogadásában. A héten döntöttek arról, hogy ebből az alapból 248 millió eurót utalnak ki azoknak a tagállamoknak, amelyeket jelentősen sújtottak a háború következményei, vagy hosszú határszakaszuk van Ukrajnával és a legtöbb menekültet fogadták be. Magyarországnak megítélt 21,1 millión felüli összegen Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia osztozik.

(Kiemelt kép: Ukrán menekültek a Migration Aid segélyszervezet által nyitott menekültszállón, Budapesten, 2022. március 18-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.