Látványosan bezuhant az OTP részvények árfolyama Varga Mihály bankadós célzásai után

A helyzetet Kocsis Máté próbálta menteni azzal, hogy semmilyen konkrét terv nincs a kormány előtt a bankadó emelésére, de a tőzsde inkább Varga Mihály szavainak adott hitelt.

2023. szeptember 21., 19:53

Szerző:

Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy történhet meg az, hogy a Fidesz frakcióvezetője néhány órán belül cáfolja a pénzügyminiszter kijelentéseit, íme egy észszerű magyarázat.

Varga Mihály a délelőtt folyamán a költségvetés hiányának keretek tartása érdekében nem zárta ki, hogy olyan bevételnövelő intézkedésekre kerülhet sor, mint bankadó emelése vagy egyes kamatkedvezmények visszavágása. Nem sokkal később az OTP árfolyama bő 6 százalékkal zuhant. Erre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kezdett azonnali tűzoltásba és határozottan kijelentette, a kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg, minden ettől eltérő állítás magánvélemény. 

„Ne haragudjanak rá, ezért kapja a fizetését” – tette hozzá később újságírói kérdésre Kocsis Máté, Varga Mihályra utalva. 

A tőzsde mindenesetre úgy tűnik, Varga Mihály szavainak adott hitelt – írja az economx.hu, mivel az OTP árfolyama 6,25 százalékos zuhanással zárt, és Kocsis Máté szavai még jóval a tőzsdezárás előtt hangzottak el, így lett volna idő korrekcióra. Ezek után izgalmas lesz a bankpapír holnapi szereplése. A forintot sem kímélte a pénzügyminiszteri bejelentés, 389 forint közelébe emelkedett az euró napközben. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció / pexels.com)