Elárulta a szakértő, mikor omlana össze Magyarország az orosz gáz nélkül

Éves szinten Magyarország 9 milliárd köbméter gázt fogyaszt, jelenleg körülbelül 1 milliárd köbmétert raktároznak hazai tárolókban. Hogy ez mennyi időre elegendő az erősen időjárás függő. Az áramhálózatot is túlterhelheti, ha az oroszok elzárják a gázt.

2022. május 5., 13:03

Szerző:

Amióta kitört az ukrán-orosz háború napirenden van a kérdés: kell-e embargót hirdetni az orosz nyersanyagokkal szemben. Erről kérdezték az RTL Reggeli című műsorában Szemán Róbert szakértőt.

„Ha egyik napról a másikra leállna az import, annak beláthatatlan következményei lehetnének.”

Többek között erről is beszélt, Szemán Róbert kiemelte, hogy amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, és elzárnák a gázcsapokat, akkor elsőkörben az ipari fogyasztókat korlátoznák, és csak utána a lakosságot. A szakértő azt javasolja, hogy aki teheti, telepítsen napelemet, vagy hőszivattyút otthonába, ezzel is tehermentesíti a hálózatot és függetleníti magát a külső tényezők alól.

Az Európai Unió minél inkább függetleníteni szeretné magát az Oroszországból érkező nyersanyagoktól, ezért arra kell készülni, hogy Magyarországnak is át kell gondolnia a földgáz és olajellátást. Magyarország kiszolgáltatottságát növeli, hogy csővezetékeken érkeznek az energiahordozók. Hiába van Magyarországnak saját gázlelőhelye, az mindösszesen a hazai szükséglet 20%-át képes fedezni. 

(Kiemelt kép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

 

 

 

 

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.