Elárulta a szakértő, mikor omlana össze Magyarország az orosz gáz nélkül

Éves szinten Magyarország 9 milliárd köbméter gázt fogyaszt, jelenleg körülbelül 1 milliárd köbmétert raktároznak hazai tárolókban. Hogy ez mennyi időre elegendő az erősen időjárás függő. Az áramhálózatot is túlterhelheti, ha az oroszok elzárják a gázt.

2022. május 5., 13:03

Szerző:

Amióta kitört az ukrán-orosz háború napirenden van a kérdés: kell-e embargót hirdetni az orosz nyersanyagokkal szemben. Erről kérdezték az RTL Reggeli című műsorában Szemán Róbert szakértőt.

„Ha egyik napról a másikra leállna az import, annak beláthatatlan következményei lehetnének.”

Többek között erről is beszélt, Szemán Róbert kiemelte, hogy amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, és elzárnák a gázcsapokat, akkor elsőkörben az ipari fogyasztókat korlátoznák, és csak utána a lakosságot. A szakértő azt javasolja, hogy aki teheti, telepítsen napelemet, vagy hőszivattyút otthonába, ezzel is tehermentesíti a hálózatot és függetleníti magát a külső tényezők alól.

Az Európai Unió minél inkább függetleníteni szeretné magát az Oroszországból érkező nyersanyagoktól, ezért arra kell készülni, hogy Magyarországnak is át kell gondolnia a földgáz és olajellátást. Magyarország kiszolgáltatottságát növeli, hogy csővezetékeken érkeznek az energiahordozók. Hiába van Magyarországnak saját gázlelőhelye, az mindösszesen a hazai szükséglet 20%-át képes fedezni. 

(Kiemelt kép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

 

 

 

 

 

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Szerinte Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.