Az LMP kiáll Ángyán József mellett

A Fidesz továbbra is pofátlanul állami földekkel tömi holdudvarát, és nem törődik azzal, hogy a magyar gazdáktól a felemelkedés utolsó lehetőségét veszi el – írja közleményében Szabó Rebeka országgyűlési képviselő és Csiba Katalin, az LMP szóvivője. Leszögezték, az LMP kiáll Ángyán József mellett, a párt tagjai részt vesznek az Élőlánc által szervezett szimpátiatüntetésen.

2012. május 10., 14:26

Mint írják, a pofátlanság csúcsa, hogy a Fidesz

Borsodban ott folytatjaaz állami földek szétosztogatását, ahol Fejér megyében abbahagyta, és egy pillanatig nem érdekli, hogy ezeknek a földeknek nem saját holdudvara, hanem a kis- és közepes családi gazdálkodók megélhetését, fejlődését kellene biztosítani.

A miniszterelnök közvetlen barátai után most többek között Tállai András államtitkár sporttársai juthatnak állami földekhez – írja az LMP sajtóértesülésekre hivatkozva.

Az LMP szerint a kormányzópárt felelősségét és háttérembereinek szerepét hangsúlyozó volt államtitkár, Ángyán József ellen a fideszes propaganda-gépezet

szánalmas rágalomhadjáratotindított. Ángyán mindig is kakukktojásnak számított a kormányban, mert – mint írják – szakmai meggyőződését sosem helyezte politikai szempontok vagy érdekek mögé. Államtitkárként annak a fenntartható, a táji adottságokkal összhangban lévő, a helyben élő családi gazdálkodókra alapozó mezőgazdaságnak az alapjait dolgozta ki a Nemzeti Vidékstratégiában, amelyet az LMP is támogat. Lemondása óta pedig egyedüli kormánypárti képviselőként állt ki többször a kis- és közepes gazdálkodók érdekeiért, akiket az Orbán-kormány az állami földbérlet pályázatok során elárult.

Az LMP úgy látja, azzal, hogy a kormány arcátlanul a saját klientúrájának építésére használja az állami földeket, miközben a helyben élő gazdálkodók az ígéretekkel ellentétben nem jutnak földhöz és megélhetéshez, a magyar vidék felemelkedésének talán utolsó esélyét játsszák el. Az LMP ezért támogatja Ángyán Józsefet az állami földbérletek ügyében vívott harcában, és tagjai ezért lesznek ott pártjelvények nélkül az Élőlánc Magyarországért által szervezett, Ángyán József mellett kiálló csütörtöki szimpátiatüntetésen.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.