Az LMP államosítaná a csődbe ment Tungsramot

A cég csődeljárása és elbocsátásai számos helyen tönkre teszik a helyi gazdaságokat, a kormánynak lépnie kell - fogalmaz a zöld párt közleménye.

2022. május 12., 11:17

Szerző:

Állami tulajdonba venné a lámpatesteket és autólámpákat gyártó Tungsram Csoportot az LMP, írta meg a Mérce. A zöld párt közleményében arra reagált, hogy a nagy múltú cégcsoport tegnap bejelentette, hivatalosan is kéri csődeljárás alá vételét, mivel egy nagy banki hitelezője inkasszót vetett ki számláira, és meg kell őrizniük fizetőképességüket.

A párt kiemeli, a Tungsram csődjét a globalizáció okozta, ami tönkreteszi a helyi gazdaságokat. A cégcsoport pedig komoly összegekkel tartozik az államnak is, ezért az államosítása lenne a logikus lépés.

Hangsúlyozták azt is, „a magyar gazdaságnak szüksége van környezetbarát módon termelt környezetbarát világításra, és arra, hogy ezt ne a Föld túlfeléről hozzuk.” Kiemelték, véleményük szerint a cég csődjét a globalizáció okozta, ettől a Tungsram még érték és értéket is termel, ezért az üzlet a magyar államnak nagyon is megérné.

„...a globális szállítási láncok szakadoznak, a járvány, a háború és más problémák miatt. Legfőbb ideje megerősíteni a helyi gazdaságokat, a helyi termelést” – fogalmaznak.

(Kiermelt kép: A Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozói a horvátországi segélyszállítmány kompakt izzóit ellenőrzik 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)