Az európai Zöldek „találtak” 4 milliárd eurót Magyarországnak

Magyarország összesen 3,9 milliárd eurót tudna bevonni az állami költségvetésbe egy mérsékelt, progresszív vagyonadó bevezetésével. 

2023. szeptember 28., 18:59

Szerző:

A Zöldek EP-képviselőcsoportjának megbízásából készült egy tanulmány ami arról szól, hogy az európai országok mekkora adóbevételre tehetnek szert a leggazdagabbak 0,5 százalékéra kivetett csekély mértékű adó révén – írja a hvg.hu. Az ideiglenes spanyol vagyonadózási modell átvétele több mint 270 milliárd euróval gyarapíthatná a tagállamok büdzséjét, vagyis magyarországi megvalósítása a magyar kormányon múlik. A tanulmány megállapítja, hogy Magyarország összesen 3,9 milliárd eurót tudna bevonni az állami költségvetésbe egy mérsékelt, progresszív vagyonadó bevezetésével. 

„Ez a GDP 2,31 százalékának felel meg. Ezen túlmenően, a vagyonos magánszemélyek által elkövetett adóvisszaélések megszüntetésével, akik elrejtenek vagyonukat titkos joghatóságokba zárják, Magyarország 54 millió euró adóbevételt szerezhetne vissza. A túlnyomó többség a magyar állampolgárok nagy többsége valószínűleg értékelni fogja ezt a közpénzek visszaszerzését. Az Európai Értéktár szerint tanulmány szerint a polgárok 97 százaléka nem ért egyet azzal az állítással, hogy az adócsalás indokolt, ha van rá lehetőség” – írja a tanulmány Magyarországra vonatkozóan. 

A tanulmány rávilágít arra is, hogyan lehetne ezt a pénzt az EU-ban felhasználni. A jelentés szerint például ez a többletbevétel fedezheti az egyes uniós háztartások energiaszámláinak 85 százalékát, vagy az általános iskolai tanárok fizetésének megduplázására is jutna.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

07:39

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.