Az EU nem hagyja, hogy az akrilamid nevessen a végén
Csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid mennyiségét; az Európai Bizottság erről szóló javaslatát szerdán szavazták meg az Európai Unió (EU) tagállamainak képviselői.
Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az új rendelet kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszer-ipari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére.
A bizottság hangsúlyozta, a rendelet elfogadás esetén haladéktalanul felső határértékek bevezetésére lesz szükség számos élelmiszer akrilamidtartalmára vonatkozóan.
Az akrilamid olyan rákkeltő anyag, amely különösen a burgonya- és gabonaalapú termékekben, valamint a kávéban és pótkávéban természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során. Akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy a sütőben sütik.
A szerdán elfogadott szöveg a következőkben az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül. A két intézménynek három hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálja a javaslatot a bizottság általi végleges elfogadást megelőzően. A rendelet hatályba lépése 2018 tavaszára várható.
(MTI)