Jó hír vasárnapra: csökkent a tojás és a hús ára is tavalyhoz képest

Csökkent a tojás- és a hús ára is tavalyhoz képest az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint.

2024. június 23., 15:03

Szerző:

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához képest – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AK) legfrissebb összefoglalóiban. Adataik alapján a ketreces tartásból származó étkezési tojás idén a június közepéig tartó időszakban 19,3 százalékkal, a mélyalmos 16,9 százalékkal lett olcsóbb éves összevetésben, az átlagos áruk 51,83 forint, illetve 59,8 forint volt darabonként.

A vágócsirke termelői ára majdnem 18 százalékkal kilogrammonként 411 forintra mérséklődött június elejére. A friss csirkehúsok árának többsége legalább 5-10 százalékkal csökkent 2023 június elejéhez képest.

A vágópulyka és a friss pulykahús feldolgozói értékesítési árai még nagyobb, akár 20 százalékot is meghaladó ütemben mérséklődtek. A vágópulyka feldolgozói értékesítési ára júniusra átlagosan 586,6 forintra mérséklődött kilogrammonként.

A belföldi termelésből származó vágósertés a hónap elején csaknem 7 százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, termelői ára 851 forint. A nyers sertéshúsok többségének szintén csökkent a feldolgozói értékesítési ára, bár csekélyebb mértékben, mint a csirke. A sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai többnyire ugyancsak visszaestek az éves összevetés szerint – olvasható az AKI jelentésében.

Korábban megírtuk, éves szinten 2024 áprilisában a kristálycukor mutatta a legnagyobb áremelkedést: 37,8 százalékkal kerül többe a kristálycukor,mint egy éve. Azonban azt se felejtsük el, hogy bár 2023 áprilisában a kilós kristálycukor ára valóban 262 forint volt, míg múlt hónapban 361 forint, ez pedig nagy drágulás, tulajdonképpen az történt, hogy tavaly augusztusban hirtelen felment a cukor ára 447 Ft/kg-ra, és azóta lassan, fokozatosan csökken. Egyelőre erre a szintre tudott süllyedni tavaly nyár óta, és ezzel még mindig vezet az éves drágulási toplistán. A tételes árakat ebben a táblázatban közli a KSH.

Az éves drágulás leginkább – a kristálycukron túl – a szerencsejátékokat, általában a szolgáltatásokat, büféárukat, sertéshúst, csokoládét, kakaót, kávét, iskolai és éttermi étkezéseket, lakbéreket, gyümölcs- és zöldségleveket, friss gyümölcsöket, üzemanyagokat, ruházkodási cikkeket érintette. A toplistánkról leolvasható, hogy a tágabb kategóriákon belül konkrétan mely termékek, szolgáltatások ára nőtt a legnagyobb mértékben egy év alatt.

Cikkünkben emellett kitértünk arra is, hogy mely termékek lettek olcsóbbak, ezekről az alábbi linken olvashat bővebben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Danganhfoto via Piaxabay)