A Penny Market harcban áll a tojástermelőkkel, ez kihat az árakra is

A tojás árát is befolyásolja a Penny Market gyakorlata, ami sok termelőt felháborított.

2024. június 7., 11:47

Szerző:

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint a Penny Market lépése alkalmas lehet arra, hogy kaotikus állapotokat teremtsen a hazai tojásárakban – írta meg az Index a szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye alapján.

A problémát az okozza, hogy a külföldről exportált tojások jóval alacsonyabb áron érkeznek, így az áruházlánc ezeket részesíti előnyben a hazai termelők árujával szemben.

A Penny Marketnek – sok más áruházhoz hasonlóan - régóta kiépített és egyébként jól működő kapcsolatai vannak a hazai termelőkkel, így mostani lépésük meglepte a magyar partnereket.

A szövetség közleményében hangsúlyozta, hogy mindez árt a korrekt üzleti kapcsolatoknak is, de mint kiderült, nem csak attól tartanak, hogy ezzel az üzletlánccal megromlik a viszonyuk.

A Penny Market lépése a tojás árát is befolyásolhatja

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége kihangsúlyozta, hogy a hazai termelőknél bőséges és jó minőségű tojás áll rendelkezésre. Bizonyos időszakokban egy-egy termék esetében szükség lehet exportra, ha hiány alakul ki, ám erről most nincs szó.

A Penny Market azonban az olcsóbb termékbeszerzés mellett döntött, ez pedig aggasztja a tojástermelőket. Mint közleményükben fogalmaztak:

Ez nem tisztességes lépés a hazai termelőkkel szemben, miközben a behozatal alkalmas lehet arra, hogy a teljes magyar piacon letörje az egyébként is csökkenő tendenciát mutató tojásárakat.

A szövetség saját termelői megélhetését is szeretné megóvni, de kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy esetleg más áruházak is követik a Penny Market példáját, miközben a hazai tojáskínálat is bőséges.

Kétségtelen, hogy minden áruház számára sokkal könnyebb beszerezni a helyi termelők által előállított élelmiszereket, és ez környezetvédelmi szempontból is jóval előnyösebb megoldás, de sok esetben az árak döntik el, végül a hazai vagy az export áru kerül-e a boltok polcaira. A szövetség szerint minden piaci szereplőnek az áll érdekében, hogy fennmaradjanak a korrekt üzleti kapcsolatok, és szeretnék, ha a tisztességes együttműködés jegyében nem kerülnének hátrányos helyzetbe a hazai termelők.

Közleményükben azt is kifejtették, hogy nyitottak a piaci versenyre, legalábbis ésszerű keretek között, de a tojás előállításának költségei gátat szabnak a lehetőségeiknek, ami az árakat illeti. Ők a vállalkozások fennmaradásának biztosíttását helyezik előtérbe, hiszen mint kiemelték, a tojástermelés nem tartozik a legjövedelmezőbb ágazatok közé, ugyanakkor rendkívül fontos a stabilitás, hiszen az élelmiszeripar egyik alapvető fontosságú területéről van szó.

A hazai tojás mennyisége nem egyenletes egész évben, az ünnepek alatt általában szükség van az exportra is, ám a mostani időszakban indokolatlannak tartják ezt a lépést, és bíznak benne, hogy a Penny Market is változtat a gyakorlatán.

(Fotó: Pixabay)