78 milliárd forintot adott eddig az Orbán-kormány a nagyvállalatoknak, Mészáros Lőrinc is elképesztő mennyiségű közpénzt kapott

2019. október 10., 09:06

Szerző:

A magyar állam már mintegy 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a versenyszféra meghatározó szereplőinek a Nagyvállalati beruházási támogatás (NBT) elnevezésű program keretében, amivel bő 200 milliárd forint értékű fejlesztést és hozzávetőleg 2400 új munkahely létrehozását mozdította elő – írta a Világgazdaság a Pénzügyminisztérium (PM) összegzése alapján.

Az elmúlt hetekben több olyan beruházást adtak át, amelyhez az adott vállalat NBT-forrást is igénybe vett. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Wamsler SE

3,6 milliárd forintos, robotizált üzemcsarnokának például a felét fedezte az állami ráfordítás.

A nagyvállalati támogatások legutóbbi, 2018-as nyerteseinek tizenöt kapacitásbővítő fejlesztésre ítéltek meg együttesen 30,62 milliárd forintot.

(A 24.hu nyomán)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.