Az Airbnb tiltása az egész budapesti turizmusnak árthat

Nem csak Terézvárosra lehet hatással az Airbnb kitiltása a VI. kerületből.

2024. szeptember 17., 12:25

Szerző:

Hétvégén lezárult a terézvárosi önkormányzat helyi szavazása, így eldőlt az Airbnb sorsa a kerületben, csakhogy ez hosszú távon akár az egész fővárosi turizmust visszavetheti – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

Nem volt titok, hogy a VI. kerületi lakosok egy részét zavarja az egyre több, rövid távra kiadott lakás, amelyekben folyamatosan külföldi turisták szállnak meg. Hosszú ideje próbálnak változást elérni, és úgy tűnik, ez most sikerült is.

Mint arról mi is beszámoltunk, szeptember 15-én lezárult a voksolás, és az online, illetve személyesen leadott szavazok alapján eldőlt, hogy a kerületi lakásokat a jövőben nem lehet kiadni Airbnb-típusú szálláshelyként.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szavazáson mindössze a kerületi lakosok 20 százaléka vett részt, pedig minden 16. életévét betöltött, VI. kerületi bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személynek meg volt a lehetősége voksolni. Végül 6083 érvényes szavazatot adtak le a lakók, ezek 54 százaléka a tiltás mellett voksolt.

A rendelettervezetet már elő is készítik az októberi képviselő-testületi ülésre, és a kerület polgármestere, Soproni Tamás úgy nyilatkozott, hogy 2026. január elsejétől életbe is lép a tilalom.

Bár úgy tűnhet, ez csak a helyi lakosok életét befolyásolja, ám ennél jóval távolabbra mutatnak a döntés következményei.

Az Airbnb nagy vonzerővel bír

A Nyugat-Európából érkezők számára az Airbnb-lakások bérlése magától értetődő, számos országban működőképes modell, bár kétségtelenül máshol is okozott már feszültségeket.

A 24.hu-nak már többször is nyilatkozott Hanti Gergely, aki több ingatlan kiadásával és bérlésével is foglalkozik. Véleménye szerint a szavazás végeredményét az is befolyásolhatta, hogy a kampány végén SMS-ben és telefonon is több lakót megkerestek, hogy szavazzanak az Airbnb ellen. Nem világos, ki állhat a háttérben, de Hanti Gergely szerint ez akár az egész voksolás sorsát is megpecsételhette, hiszen csupán 447 szavazatkülönbség döntötte el a kérdést.

Miután fény derült az eredményre, Szentkirályi Alexandra közölte, hogy a tiltásra vonatkozó rendeletek bevezetését fogja javasolni a kormánynak Budapest, illetve az egész ország vetületében is. Hanti Gergely ezzel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben ez megvalósul, az a hazai turizmust rendkívül negatívan befolyásolhatja. Mint arra felhívta a figyelmet, a nemzetközi kutatások is azt támasztják alá, hogy a magánszálláshelyek vendégei sokkal többet költenek a helyi kereskedőknél és a vendéglátóhelyeken, mint a hotelek vendégei, tehát más szektorokat is negatívan befolyásolna, ha ők eltűnnének.

Márpedig erre van esély, hiszen a Budapesten eltöltött vendégéjszakák egyharmadát nem hotelekben, hanem magánkézben lévő, például Airbnb-lakásokban töltik a fővárosba látogató külföldiek. A kutatások eredményei Hanti Gergely szerint egyértelműen megmutatják, hogy a nyugat-európai turisták egyszerűen más úti célt fognak választani, ha Budapesten csak a jóval drágább hotelekben tudnak megszállni az Airbnb-szállások helyett.

Bár a turizmus növelése kormányzati cél is, még kérdéses, hogy az Airbnb betiltását mennyire érzik helyi kérdésnek a kormánypárti politikusok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)