Eldőlt: betiltják az Airbnb-t Terézvárosban

A VI. kerületi lakosok úgy döntöttek, az Airbnb célú lakáskiadásnak véget kell vetni.

2024. szeptember 16., 11:32

Szerző:

Budapest belvárosának egyik legforgalmasabb része a VI. kerület, így nem meglepő, hogy az Airbnb lakásokra itt van a legnagyobb kereslet. Csakhogy mindez a lakókat egyre inkább zavarja, és úgy tűnik, a hosszas vitákat követően most végleg pont kerülhet az ügy végére – számolt be róla a Telex.

A kerületi lakosokat egyre jobban zavarják a turisták, akik állításuk szerint szemetelnek, hangoskodnak és általánosságban véve is sok probléma van velük. A VI. kerületi önkormányzatnak évek óta nagymennyiségű panaszt kell feldolgoznia és kezelnie.

Míg korábban a szórakozóhelyek működésének korlátozása volt a lakók célja, például hogy 22 órakor minden helyen kötelező legyen bezárni, az elmúlt hónapokban az Airbnb-lakáskiadás ellen szólaltak fel több fórumon is. A kérdésről kerületi szavazást írtak ki, amely tegnap le is zárult, az eredményről pedig a nyilvánosságot is tájékoztatták.

Terézváros nem engedélyezi az Airbnb célú lakáskiadást

A VI. kerületben állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 16 éven felüli lakosok szeptember 2. és 15. között szavazhattak online és személyesen is arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a VI. kerületben megtiltsák a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként.

Korábban a kerületnek arra volt módja, hogy X napra korlátozza, hogy mennyi időre adható ki ideiglenes szálláshelyként egy lakás, ám arra már nem voltak meg a jogi eszközök, hogy mindezt ellenőrizzék is. A teljes tiltás lehetősége ezért merült fel.

A Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztálya szeptember 16-án tette közzé a szavazás eredményét:

„A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége.”

Összesen 6083 helyi lakos adott le érvényes szavazatot, így a részvételi arány csupán 20,52%. A végső eredmények alapján a szavazók 54%-a voksolt a tiltás mellett.

Soproni Tamás polgármester arról írt a Facebookon, hogy az októberben esedékes képviselő-testületi ülésre elő is készítik a rendelettervezetet, amely 0 napban fogja meghatározni a kiadható napok számát a magánszálláshelyek esetében. A rendelet hatálybalépésének időpontjáról is tájékoztatott: 2026. január 1. – eddig az időpontig kapnak haladékot az Airbnb-lakások kiadásával foglalkozók arra, hogy befejezzék a tevékenységüket.

A szavazásnak különösen azért van nagy jelentősége, mert az önkormányzat közleménye szerint korábban települési önkormányzatok nem írtak ki hasonlót, és több európai nagyváros mellett Terézváros az első, ahol kerületi szinten szabályozzák ezt a kérdést.

A szigorítás sokakat érzékenyen érinthet, de az önkormányzat úgy véli, az állandó helyi lakosok jogainak kell érvényesülniük a turizmussal foglalkozók érdekeivel szemben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)