780 millió eurót foglalnak le az Airbnb-től adócsalás miatt az olasz hatóságok

779,5 millió euró lefoglalását rendelte el egy olasz bíróság az Airbnb írországi központjától adócsalás miatt.

2023. november 7., 13:58

Szerző:

A milánói ügyészség közlése szerint 2017 és 2021 között a szállásszervező cég nem tett eleget az olasz törvényeknek, és nem fizették be a 21 százalékos adót a bérbeadásból származó jövedelmük után – írja a HVG. A Reuters úgy tudja, hogy a milánói ügyészség kezdeményezte az összeg lefoglalását Airbnb írországi központjától. A vizsgálat szerint az Airbnb nem tartotta be a 2017-es adótörvény előírását, azt, hogy a szállásadóktól beszedett jövedelmek 21 százalékát vissza kell tartaniuk, hogy befizessék az olasz adóhatóságoknak. A nyomozás három menedzser felelősségét vizsgálja, akik 2017 és 2021 között, amikor az állítólagos jogsértés történt, vezetői szerepet töltöttek be.

Az Airbnb szóvivője azt nyilatkozta a Reutersnek, az Airbnb Ireland 2023 júniusa óta aktív tárgyalásokat folytat az olasz adóhatósággal az ügy megoldása érdekében, ezért a vállalat meglepődött és csalódott a döntés miatt. Álláspontjuk szerint ők a törvényeknek teljes mértékben megfelelve jártak el. A vállalat sikertelenül támadta meg az ügyészek által hivatkozott 2017-es törvényt. A jogi csata tavaly decemberben azzal zárult, hogy az Európai Unió Bírósága az olasz kormány javára döntött.

(Kiemelt képünkön: az Airbnb logója látható egy okostelefon képernyőjén. Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)