Új adót vetnek ki Orbánék: jelentősen megdrágulhat a pénzváltás

Amennyiben a kormány új szabályai életbe lépnek, úgy brutálisan megdrágulhat minden pénzváltás Magyarországon. Ezzel pedig nem csak a nyaralók élete keseredhet meg, de a hazánkban működő vállalatok devizatranzakciói is kedvezőtlenebbé válhatnak.

2024. szeptember 10., 10:52

Szerző:

Emelkedett a valutaváltás tranzakciós illetéke, ha pedig októbertől bevezetik az új, kiegészítő illetéket is, akkor a pénzváltókat dupla sarccal sújthatja az állam – figyelmeztet a 24.hu. A lap hozzáteszi, az új adó érkezése nem csak a magyarok nyaralását drágíthatja meg, komolyabb veszélyt rejt, hogy a háromszorosára növekvő adóteher az összes hazai vállalat devizatranzakcióira is vonatkozna. Emiatt az érintettek a céges pénzmozgásokat külföldre menekíthetik, Magyarország pedig egyre kisebb kontrollt gyakorolhat a devizás ügyletekhez kötődő forintforgalom fölött. 

Az új adó komoly problémát okozhat

A portálnak nyilatkoztak a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) szakértői, akik elmondták, a bankoknak a sokrétű tevékenységi körük miatt még lehetőségük van arra, hogy a megnövekedett költségeiket az ügyfelekkel szemben érvényesítsék – például átárazhatják a számlacsomagjaikat vagy módosíthatják a kamatmarzsaikat.

A pénzváltók azonban tranzakcióalapon dolgoznak, ez a legfontosabb bevételi forrásuk. Éppen ezért, amennyiben a megemelt tranzakciós illetéket nem lehet áthárítaniuk, akkor mindenképp csökken az eredménytermelő képességük, és a plusz teher miatt kevesebb jut bér- és szolgáltatásfejlesztésre, de más jellegű, például informatikai beruházásra is. 

A pénzügyi szolgáltatók fő problémája ezért a szabályozással az, hogy a hazai illetőségű, magyar ügyfeleket kiszolgáló, magyar munkaerőt alkalmazó, magyar adókat befizető cégeket piactorzító módon hátrányos helyzetbe hozza a hazai fiókteleppel nem rendelkező külföldi fintech-vállalatokkal, például a Revoluttal és a Wise-zal szemben. Ráadásul a kiélezett piaci versenyben a hazai szereplők már eddig is hátrányban voltak, ez a hatás most még erőteljesebben érvényesülhet. 

Az illegális valutaváltók nem fizetnek adót

Az MPOE szerint a másik versenytorzító erő a piacon, hogy Magyarországon számos illegális vagy csak félig legális valutaváltó működik, melyek jellemzően nem fizetik meg a tranzakciós illetéket.

„A legálisan működő pénzváltókra az EU legszigorúbb szabályozása vonatkozik a hazai pénzmosás- és terrorizmusellenes előírások nyomán, amit a hatóságok szigorúan ellenőriznek. Eközben a szürke zónában vagy feketén működő szereplőknél erőteljesebb és módszeresebb ellenőrzésre lenne szükség”

– figyelmeztetett a szervezet egyik szakértője. Hozzátette: a nem legálisan működő cégek versenyelőnybe kerültek, a nagy értékű tranzakciók esetében egyértelmű az átvándorlás az irányukba a transzparens módon működő cégektől. Utóbbiaknak a hatósági szigor miatt olyan dokumentumokat is be kell kérniük, amelyeket az ügyfelek nem szívesen osztanak meg egy pénztárossal – például, aki lakáseladás során az ebből befolyó, jelentős összeget euróra szeretné váltani, annak ki kell adnia az adásvételi szerződést a valutaváltónak. Az ügyfélnek nyilván kényelmesebb, ha oda megy, ahol nem kérnek tőle semmit.

Ezt várja a kormány az új adótól

Az eddigi kormányzati bejelentések szerint az új szabályok október 1-jétől lennének érvényesek, azaz attól a naptól minden devizaátváltással járó ügylet esetében meg kellene fizetni az új adót. Ez pedig azt jelenti, hogy az összes tranzakció esetében 0,3-ról 0,9 százalékra nőne az illetékfizetési kötelezettség – 20 ezer forintos felső határ mellett. Ebből az adónemből az idén 7 milliárd, jövőre pedig 30 milliárd forintnyi plusz bevételt vár a kabinet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Photo by Suamy Beydoun / AGIF / AGIF via AFP)

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.