Minden autóst érint: változnak a gépjárműadózás szabályai

Egyszerre kell majd befizetni az egész évre vonatkozó gépjárműadót, ha a parlament elfogadja a Pénzügyminisztérium beadványát.

2023. június 7., 11:39

Szerző:

Akinek autója van és fizeti a költségeit, jól tudja, hogy a gépjárműadót, korábbi nevén súlyadót jelenleg két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kell befizetni. A jövő évtől azonban változás lép életbe.

A magyar kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, amelyeket még a nyári szünet előtt elfogadhat az Országgyűlés. A Pénzügyminisztérium közölte, hogy többek között a gépjárműadó szabályai is megváltoznak, vagyis ezután egyszerre, egy összegben kell befizetni a gépjárműadót, április 15-ig – írja a Totalcar.

Aki nem tudja vagy nem szeretné egyszerre befizetni az adót, az kérhet öt hónapos részletfizetést a NAV-tól.

Mint azt korábban megírtuk, az üzemanyagok jövedéki adóját is megemeli a kormány. A Pénzügyminisztérium indoklása szerint Magyarország kockáztatja a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy túl alacsonyan, az EU minimumnál alacsonyabban határozták a meg a jövedéki adót, ezért a jövő évtől emelni kell.

(Fotó: Parkoló autók a fővárosi Dessewfy utcában / Pozsonyi Roland)

Tegnap 18:52

A forintnak biztosan PomPom volt a kedvenc meséje, mert azt játssza, hogy „Most leginkább egy szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”.