A jó/bor/ból is megárt a sok

A szakemberek a kedvező időjárás miatt a jó szőlőtermés után kiváló minőségű borokat várnak az idén, aminek csak örülhetünk, főleg ha kedveljük a finom nedűt. Űröm viszont a gazdák örömében, hogy a túltermelés és az országot elárasztó külföldi borok miatt nehéz piacot találni, és a nagy felvásárlók országszerte kevesebbet vesznek át és azt is jóval olcsóbban, mint tavaly.

2008. október 31., 18:13

A balatoni bornak még a nyári hőségriadó is jót tett - állítják a balatoni pincészetek tulajdonosai. Elkezdődött a magyar újborszezon több pincészetben is és máris érezhető, hogy a 2008-as év kiváló évjárat lesz. A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szakembere szerint előre nem lehetett látni, hogy szeptember elején hőségriadót kell elrendelni, amely felgyorsítja az érési folyamatokat.

A fajták között kiemelkedően jól szerepelt a pinot-fajtakör és azon belül is a szürkebarát. Biztató a kéknyelű minősége is, amelyet a napokban szüreteltek. Már a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél látszott, hogy ez az év nemcsak magasabb mustfokot, hanem nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet produkál, mint a korábbi években. Idén az olaszrizling, amely minden évjáratban megbízhatóan szerepel, az átlagosnál is jobb lett. A szürkebarátfajták pedig soha nem látott szárazanyag-tartalommal lepték meg a borászokat - állítja az egyik balatoni pincészet vezetője.

Idén elsőként a korai érésű Irsai Olivért szüretelték, igen jó mustfokkal. Ezt követte a muscat ottonel, amely ugyancsak jó mustfokkal bír. Egy másik Balaton-környéki pincészet előrejelzése szerint kiváló lesz a fehérborok közül a sauvignon blanc és a chardonnay. Mindkét fajtánál a mustfokok meghaladták a 19-et sőt, a chardonnay esetében 20 és 21 fokot is mértek.

A vörösek közül mind a cabernet franc, mind a cabernet sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, amely azt vetíti előre, hogy az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetünk borokat az idén. Több borászatban elkezdődött már az új bor kínálása és forgalmazása, amely viszonylag új jelenség a hazai gasztronómiában. Az etyeki pincészetekben is kóstoltatják az elkövetkező napokban, Márton-napra időzítve, a magyar Beaujolais-t, amely friss, kissé csípős, és az átlagnál többnyire szénsavasabb, mint az érettebb bor.

Az egyik nagy borház Bogyólének nevezi újborát. Ahogyan honlapjukon olvasható, újboruk a franciaországi Beaujolais (bozsolé) Nouveau borkészítési hagyományait követve készül, amelynek lényege, hogy az erjesztés egész fürttel, oxigén kizárásával történik. így maga a bor a bogyón belül születik. Erre utal a Bogyólé elnevezés.