A háború az élelmiszerválság szélére sodorta a világot

De nem csak az élelmiszerből, a benzinből is egyre nagyobb a hiány.

2022. március 25., 11:23

Szerző:

Az orosz-ukrán háború, és az annak következtében elrendelt nyugati szankciók az élelmiszerek, az olaj, illetve más nyersanyagok áremelkedését, és ellátás zavarát hozta el világszerte. A benzin és a gázolaj árának emelkedése az élelmiszerárakat is növeli, ami fokozza azokat a félelmeket, hogy ha nem változik gyorsan a helyzet, a világ éhínségválsággal lesz kénytelen szembenézni.

Számos háború sújtotta ukrán nagyvárosban közelít a humanitárius katasztrófa az élelmiszerellátás hiánya miatt, Mariupolban adományokból tudnak csak az ott élők hetek óta. Azonban nemcsak Ukrajnában okoz rendszerszintű problémát az ellátás hiánya, hanem a világ számos pontján, köztük a fejlett országokban is. Ahogy a gázárak megugrottak, a műtrágyakínálat is egyre szűkülni kezdett.

Ez az egekbe repítette a búza, a kukorica, a növényi olajok és számos termés árát. A búza világpiaci ára szintén az egekbe szökött a háború kezdete óta, mivel ez a két ország együttesen a világ búzájának 30 százalékát exportálja. A francia kormány a növekvő élelmiszerárakra válaszul már élelmiszer-utalványok bevezetését fontolgatja, hogy segítsen a lakosoknak, hogy megengedhessék maguknak az alapvető élelmiszerek megvásárlását.

Ha pedig az élelmiszerhiány nem lenne elég, az energiahordozók kérdése is komoly aggályokat vet fel. 

Egy nyersanyagkereskedelmi vállalat szerint a gázolajból olyan nagy a hiány, hogy hamarosan korlátozni kell a kiadást. A CNN szerint amennyiben Európa teljes embargót vezetne be az oroszok ellen, az arra kényszerítené Putyint, hogy napi 3 millió hordóval csökkentse a szállítást. Ennek hatására rendkívüli olajellátási hiány veszélyeztetné a világot, hacsak az OPEC-országok nem kezdenék el gyorsan növelni a kitermelést – amitől eddig ódzkodtak.

Eközben az Egyesült Királyság kormánya az üzemanyagot terhelő adók csökkentése mellett döntött, hogy az üzemanyag megfizethető maradjon. Rishi Sunak pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy egy évre csökkenti a gáz és a gázolaj adóját. A kormány emellett az adózási jövedelemhatárt is megemeli átmenetileg, amely mintegy 30 millió embernek jelent segítséget.

(Kiemelt kép: Talha Yavuz / Anadolu Agency via AFP)

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket. A kifizetésben érintett bank lakossági ügyfelei közvetlenül a betétbiztosító honlapjának online számlaszám-bejelentő felületén adhatják meg, hogy milyen számlaszámra kérik a kártalanítást.

2023. szeptember 28., 20:41

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.