15 milliárd forintot kéne kifizetnie az orosz kémbanknak a magyar befektetők felé szeptemberben

Az „orosz kémbankként” emlegetett Nemzetközi Beruházási Banknak szeptember 28-ig 15 milliárd forint értékben kell visszafizetnie kötvényeket magyar befektetőknek. 

2023. szeptember 20., 17:04

Szerző:

Az „orosz kémbankként” emlegetett Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB nem is olyan régen még Budapesten volt a központja. Április 12-én az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának szankciós listájára került az intézmény, valamint annak magyar állampolgárságú alelnöke, Laszlóczki Imre is. 

Egy nappal később bejelentették: Magyarország is kilép a tulajdonosi körből, bár ebben már egyedül maradt Szlovákia, Csehország és Románia távozását követően. Április 19-én azonban az intézmény honlapján bejelentették: lakcímváltozás történt a székhelyet illetően.

„Mivel a szankciók megfosztják a bankot a pénzügyi műveletek gyakorlásának lehetőségétől, a pénzintézet úgy döntött, felszámolja budapesti érdekeltségét, és megkezdte működésének, valamint székhelyének Magyarországról Oroszországba való áthelyezését” – állt a bank közleményében.

Az XS2237392027 / 223739202 elnevezésű, 3 éves IIB-kötvényből ezért 2020 szeptemberében hazai bankok, befektetési alapkezelők és további befektetők összesen 15 milliárd forint értékben jegyeztek, a sorozatot az IIB ma is feltünteti az oldalán – írja a Telex.

Szeptember 28-án ez a sorozat kifut, és miután az Egyesült Államok szankció alá vonta a bankot, annak uniós számlái is be vannak fagyasztva, így kérdésessé vált, hogy a magyar befektetők visszakapják-e a pénzüket.

Ugyanakkor a lap szerint abban azért lehet bizakodni, hogy a szankcióknak tényleg nem az a céljuk, hogy az oroszok ne adják meg az uniós entitások felé a tartozásaikat, vagyis az illetékes amerikai hivatal, az OFAC (Office of Foreign Assets Control, vagyis az Idegen Vagyonokat Ellenőrző Hivatal) akár adhat erre egyedi engedélyt is.

Az IIB dokumentációi szerint van szándék és tőke is a kifizetésre. A Telex megkérdezte, hogy mire számíthatnak a befektetők, megkeresték a  a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), valamint a magyarországi számlavezető bankot, az MBH-t, amely a gyorsan távozó OTP helyett átvette az IIB számlavezetését, illetve a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot (GFM) is, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterként az IIB kormányzótanácsának is tagja volt. Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptak.

(Kiemelt képünk illusztráció: A 2021. szeptember 7-én készült képen az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) pekingi székhelye látható. ( The Yomiuri Shimbun. Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.