Kapitulált az orosz kémbank

Egy hét alatt kihátrál Magyarországról a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). Az egyszerűen csak „kémbanként” emlegetett orosz pénzintézet távozik Budapestről és Moszkvába teszi át a székhelyét.

2023. április 19., 18:39

Szerző:

Egy hete jelentette be az Egyesült Államok budapesti nagykövete, hogy szankciós listára került a pénzintézet három vezetője, köztük a bank magyar alelnöke, Laszlóczki Imre, volt kazahsztáni és azeri magyar nagykövet.

Erre a lépésre akkor a magyar kormány még úgy reagált, hogy: „az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen”.

Egy nappal később bejelentették: Magyarország is kilép a tulajdonosi körből, bár ebben már egyedül maradt Szlovákia, Csehország és Románia távozását követően.

Április 19-én azonban az intézmény honlapján bejelentették: lakcímváltozás történt a székhelyet illetően.

„Mivel a szankciók megfosztják a bankot a pénzügyi műveletek gyakorlásának lehetőségétől, a pénzintézet úgy döntött, felszámolja budapesti érdekeltségét, és megkezdte működésének, valamint székhelyének Magyarországról Oroszországba való áthelyezését” – idézi a bank közleményét az Index.

A Nemzetközi Beruházási Bank egyúttal javasolták a magyar kormánynak, hogy kezdjék meg a 2019. február 5-e óta fennálló megállapodás felmondását és biztosították, hogy a bank „teljesíti kötelezettségeit, továbbá minden rendelkezésre álló erőforrást felhasznál jogos érdekeinek védelme érdekében”.

(Kiemelt kép: Putyin, takarodj! – Tüntetés az orosz kémbanknál a háború ellen és Európa mellett! címmel szervezett tiltakozó demonstráció a Nemzetközi Beruházási Bank előtt Budapesten, 2022. március 1-jén. Fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)