13. havi nyugdíj ide vagy oda, egyre szegényebbek a magyar nyugdíjasok

A Központi Statisztikai Hivatal A Háztartások életszínvonala című kiadványának adatai szerint 292 141 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél kevesebb jövedelemből 2020-ban.

2021. november 6., 18:59

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal A Háztartások életszínvonala című kiadványának adatai szerint 2020-ban jócskán megugrott a nyugdíjasok esetében a relatív jövedelmi szegénység. Az előző évi 11,1 százalék után már 14,4 százalékos ennek mértéke – írta az mfor.hu. Relatív jövedelmi szegényeknek a statisztika azokat nevezi, akiknek a jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. Tavaly ez az összeg 116 158 forint volt.

A nyugdíjasok körében egyre nagyobb azok aránya, akik megfelelnek eme kritériumnak, hiszen a legfrissebb adatok szerint a legidősebbeknek 14,4 százaléka jövedelmi szegény, vagyis 292 141 nyugdíjas élt a szegénységi küszöbnél kevesebb jövedelemből 2020-ban. 2019-hez képest mintegy 64 ezerrel több nyugdíjas került jövedelmi szegény „státuszba”.

Vannak akik a rossznál is rosszabbul keresnek

A portál a Magyar Államkincstártól kért ki adatokat, amikből kiderült, hogy 39 282-en 50 ezer forintnál is kevesebb ellátást kapnak havonta, 50 és 100 ezer forint közötti ellátásban pedig 395 037-en részesülnek. Ez 142 ezer fővel több, mint amit a KSH relatív jövedelmi szegénység statisztikája mutat. A nagy eltérés azért van, mert az Államkincstár adatai csak a nyugdíjakat mutatják, míg a KSH-é beleszámolja, hogy egyes a nyugdíjasoknak van más kereseti forrása is, például munkát vállalnak.

Ha csak a nyugdíjból, mint ellátásból kellene hónapról hónapra megélnie az érintetteknek, akkor az idős társadalom körében a jövedelmi szegénység mértéke sokkal inkább 21 százalék felett lenne.

Vagyis minden ötödik nyugdíjas statisztikai értelemben is szegény lenne Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció: Dervalics György kézbesítő (b) a pénzt számolja Horváth Lászlónénak, a nyugdíjas lakásában. Dervalics György 15 éve dolgozik a Magyar Postánál, Nagykanizsán az 1-es számú hivatalban. Fotó: MTI | Varga György)

 

 

A Magyar Nemzeti Bank szerint azzal, hogy a Mol nem tett közzé rendkívüli tájékoztatást a bank hivatalos információtárolási rendszerében vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán a Mol Vecsés határában talált jelentős mennyiségű kőolajról, megsértették a tőkepiaci törvény erre vonatkozó előírását, és a befektetőknek nem volt lehetőségük átgondolt kereskedési döntést hozni.

2022. december 5., 09:42

A nyugati országok ezentúl csak maximalizált árplafonnal vennének orosz kőolajat, az intézkedés hétfőn lépett életbe. Előtte Oroszország már közölte, ők csak piaci áron adnak majd el kőolajat, akinek ez nem jó, az nem kap.