Vicces zsályát csempészett be nagy tételben egy ír férfi, lebukott

Észak-Jemen jó hely, de Magyarország sem semmi: zsályának álcázták a khat-levelet, összesen hat tonnát.

2022. augusztus 30., 09:38

Szerző:

Több mint hatezer kilogramm kábítószer - zsályának álcázott khat - szállításával gyanúsított ír férfit fogtak el külföldön és hoztak Magyarországra. A férfi és magyar társa 2015-2016-ban több országot átszelő drogbizniszt működtetett - írta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedd reggel a police.hu oldalon.

Magyarországra szárított fűszernövényként érkezett Tanzániából a khat nevű drog, amelyet átcsomagolva, műszaki cikként küldött tovább az Egyesült Királyságba a két férfi. Az NNI a magyar gyanúsítottat még 2016-ban elfogta, az ő ügyében a büntetőeljárást le is folytatta és vádemelést javasolt ellene.

A nyomozás kiderítette, hogy a szárított növénytörmeléket zsályának álcázva, légi úton hozatta be Tanzániából Magyarországra az ír férfi. Itt - egy cég nevében eljárva - a magyar üzletfél vámkezeltette és vette át. Később az árut átcsomagoltatva és átcímkéztetve mint műszaki cikket juttatta el az Egyesült Királyságba, hol közúton, hol repülővel. Több mint egy év alatt tizenkilencszer szállítottak így drogot - tudatta a KR NNI.

A közlemény szerint több mint hatezer kilogramm khat került át Tanzániából az Egyesült Királyságba. Az utolsó két szállítmány, mintegy hétszáz kilogramm khat 2016 tavaszán érkezett Magyarországra, de a célországba már nem jutott el, mert a nyomozók a ferihegyi repülőtéren lefoglalták.

A rendőrség az ír elkövetővel kapcsolatban közölte, hogy a 76 éves férfit nemzetközi együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani, de az elfogására éveket kellett várni. A nemzetközi elfogatóparancs alapján végül a férfit nemrégiben külföldön elfogták, és a múlt héten Magyarországra hozták, ahol az NNI munkatársai őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását.