Másfél tonna kokain már soha nem fog eljutni Los Angelesbe

Több mint másfél tonna kokaint foglalt le a helyi rendőrség Mexikóvárosban két teherautóban, ami a latin-amerikai ország fővárosának eddig legnagyobb drogfogása lehet – közölte kedden Omar García Harfuch rendőrfőnök sajtótájékoztatóján. A kábítószert csomagok százaiba töltve találták meg a rakterekben kialakított titkos rekeszekben.

2022. július 27., 06:25

Szerző:

 García Harfuch szerint a kokain tengeri úton érkezett Kolumbiából Mexikóba a csendes-óceáni partvidéken található Puerto Escondido kikötőjébe, ahonnan a mintegy 3600 kilométerre északra található Los Angelesbe küldték volna tovább, bár a drog egy része Mexikóvárosban maradt volna. A Kolumbia és az Egyesült Államok közötti csempészútvonalakon a biztonsági erők gyakran bukkannak kokainszállítmányokra, igaz rendszerint a tengeren. 

García Harfuch elmondta, hogy a mexikói hatóságok bejelentést kaptak, amelynek alapján átkutatták a két teherautót. A közlés szerint a kábítószerszállítmány mögött egy bűnszervezett áll, amely főleg a Mexikóvárostól északnyugatra található Durango és Sinaloa államokban tevékenykedik. Az ügyben eddig négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

(Egy mexikói katona vesz részt a lefoglalt marihuána, heroin, kokain és metamfetamin elégetésén egy katonai bázison Monterreyben, Nuevo Leon államban 2014. április 8-án. Fotó: Julio Cesar Aguilar / AFP)